Hyppää sisältöön

Kainuussa otetuissa valokuvissa välittyy hauskuus – katsoja pääsee tutustumaan kuviin Suomen itä -näyttelyssä

Ensi vuonna Kajaaniin saapuvassa Suomen itä -näyttelyssä nähdään Kainuussa otettuja kuvia monelta vuosisadalta.

Suomen itä -näyttelyssä nähdään oululaisen Janne Körkön ottama kuva Hyrynsalmen suojalkapallon MM-kisoista. Kuva: Janne Körkkö

Kainuu ja Kajaani olivat tutkija Riitta Raatikaisen mukaan keskeisessä roolissa, kun suomalaista identeettiä rakennettiin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Tuolloin valokuvaajat kulkivat Kainuuseen ja Vienan Karjalaan.

Näistä kuvista muodostui niin sanottuja kantakuvia myöhemmälle suomalaiselle valokuvaamiselle.

Valokuvat dokumentoivat aikaa ja Kainuu onkin vahvasti esillä Kuopiossa perjantaina avautuvassa valokuvanäyttelyssä. Näyttely kertoo muun muassa idän kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä.

Näyttelyn koonneen Raatikaisenmielestä kaikissa Kainuusta kertovissa valokuvissa korostuu ihmisten olemus ja suhtautuminen elämään.

– Kainuuseen liittyvissä kuvissa näkyy vahva suhde luontoon ja Venäjän rajan läheisyys.

Raatikaisesta erityisesti nuoret valokuvaajat hakevat luonnon läheisyyden ja luontoon palaamisen kokemusta. Se näkyy muun muassa oululaisen Janne Körkön kuvissa. Näyttelyssä esillä olevat Körkön kuvat ovat muutaman vuoden takaa Hyrynsalmelta suojalkapallon MM-kisoista.

– Kainuusta välittyy hauskasti moninainen kuva. Suojalkapallo on ilmiö, joka on nostanut esille kainuulaisia, Raatikainen sanoo.

Suomen itä -näyttely avautuu Kainuun museossa lokakuussa 2021.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)