Black Lives Matter -mielenilmaus järjestetään Turussa – katso suoraa lähetystä tapahtumasta kello 18.50 alkaen

Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomiota rakenteelliseen rasismiin ja poliisiväkivaltaan.

Black Lives Matter
Black Lives Matter -mielenilmaus Turussa
Black Lives Matter -mielenilmaus Turussa

Turussa järjestetään lauantaina mielenilmaus ihmisoikeuksien puolesta. Järjestäjien mukaan tavoitteena on tukea globaalia Black Lives Matter -ihmisoikeusliikettä ja protestoida poliisiväkivaltaa vastaan.

Mielenilmauksella halutaan kiinnittää ihmisten huomio rakenteelliseen rasismiin.

– Haluamme muistuttaa ihmisille, että Suomessakin on rasismia, sanoo mielenilmausta järjestämässä oleva Fidéline Habimana.

– Yhdysvaltojen tilanne on ollut ongelma pitkään, mutta nyt asian ympärille on muodostunut isompi kansanliike. Haluamme näyttää tukemme liikkeelle ja liikkeen viestille. Poliisiväkivalta on Yhdysvalloissa karannut täysin käsistä, erityisesti mustia kohtaan, sanoo Amro El-khatib, joka on mukana järjestämässä tapahtumaa.

Vastaavia mielenilmauksia on järjestetty viime aikoina eri puolilla Suomea. Lauantaina tunteikas mielenilmaus keräsi satoja yhteen Jyväskylässä ja viime viikolla Helsingin Senaatintorilla vastaavaan kokoontui yli 3 000 osallistujaa. Väkeä oli niin paljon, että järjestäjät keskeyttivät mielenilmauksen poliisin toiveesta.

Turun tuomiokirkon edustalla järjestettävään mielenilmaukseen odotetaan lauantaina runsaasti väkeä, mutta osallistujamäärä on rajattu koronarajoitusten vuoksi 500:aan. Paikalla on järjestyksenvalvojia pitämässä huolta turvaväleistä ja osallistujien suositellaan käyttävän hengityssuojainta.

Järjestäjät myös toivovat, että tilaisuutta seurattaisiin verkon välityksellä, jotta paikalle ei tulisi liikaa väkeä. Yle lähettää mielenilmauksen suorana Yle Areenassa lauantaina klo 18.50 alkaen.

– On kyse turvallisuudesta ja terveydestä, joten haluamme, että ihmiset voivat jäädä kotiin katsomaan mielenilmausta, Habimana sanoo.

Puheita ja musiikkia

Turku March (siirryt toiseen palveluun) -nimeä kantavan mielenilmauksen painotetaan olevan rauhanomainen. Tapahtumassa kuullaan puheita ja musiikkiesityksiä.

– Puhujat kertovat liikkeestä, kokemuksistaan ja siitä, miksi meidän pitää taistella poliisiväkivaltaa vastaan, Amro El-khatib sanoo.

Mielenilmauksen taustalla on kaksi tahoa: BLM Turku ja Turku ilman natseja -ryhmittymä. Molemmat olivat suunnittelemassa erillisiä mielenilmauksiaan, mutta järjestäjät päättivät yhdistää voimansa.

– BLM Turku perustettiin mielenilmausta varten, mutta nyt on suunnitteilla rekisteröidä se järjestöksi, joka tukisi jollain tavalla turkulaisia maahanmuuttajia, Fidéline Habimana kertoo.

Lue myös:

Tunteikkaita puheita, kyyneleitä ja lauluja – rasisminvastainen mielenosoitus keräsi satoja Lounaispuistoon

Rasisminvastaisia protesteja ympäri maailmaa – Black lives matter -kylttejä niin Tokion, Lontoon, Berliinin, Sydneyn kuin Varsovankin kaduilla

Tutkija: Rasismi on myös suomalainen ilmiö – poliisit ja vartijat pysäyttävät sekä profiloivat Suomessakin vähemmistöjä