Hyppää sisältöön

Näin ihmiset reagoivat rajojen aukeamiseen: Paanasen sisarukset suunnittelevat Tallinnan risteilyä, Markku Hietala lentäisi oitis Etelä-Eurooppaan jos sinne pääsisi

Eckerö Linella uskotaan suomalaisten matkailun Viroon ja Baltiaan olevan erittäin suosittua tänä kesänä.

Martta ja Matias Paananen ovat suunnitelleet Tallinnan risteilyä. Myös lohkotut stadionkeikat ja urheilutapahtumat kiinnostavat sisaruksia. Kuva: Matti Myller / Yle

Suomen hallitus päätti tänään purkaa matkustusrajoitukset Baltian maihin ja Pohjoismaihin Ruotsia lukuun ottamatta. Lisäksi hallitus päätti sallia yli 500 hengen ulkotilaisuudet heinäkuussa erityisjärjestelyin.

Helsingin kauppatorin tuntumassa suhtauduttiin suopeasti Baltian matkoihin ja 500 hengen lohkoihin jaettuihin suurtapahtumiin, mutta Ruotsiin ei kenelläkään ollut hinkua.

Sisarukset Martta ja Matias Paananen ovat suunnitelleet Tallinnan risteilyä, mutta Ruotsiin ei kumpikaan uskaltaisi lähteä, vaikka rajat aukaistaisiinkin. Sekä Ruokolahdella että Helsingissä asuvat sisarukset lähtisivät myös 500 hengen lohkoihin pilkotulle stadionkeikalle.

– JVG:n keikka jäi pois huhtikuussa. Sinne olisi hauska päästä, Martta Paananen, 14, sanoo.

Matias Paananen lähtisi myös urheilutapahtumaan.

– Jos ne olisivat sellaisissa lohkoissa, Matias Paananen huomauttaa.

Hannu Medina aikoo suunnata Järvi-Suomeen. Kuva: Matti Myller / Yle

Hannu Medina aikoo matkustaa kesällä ainakin Järvi-Suomessa, mutta myös Baltiassa hän voisi käydä kesän aikana laivalla. Ruotsiinkin Medina voisi mennä.

– Ymmärrän tilanteen ja myös tuskastumisen sekä suomalaisten että ruotsalaisten kannalta. Se on kinkkinen kysymys.

500 hengen lohkottuun stadionkonserttiin tai urheilutapahtumaan lähtiessä hän käyttäisi maalaisjärkeä. Yleisurheilufania kiinnostaa erityisesti Kalevan kisat Turussa.

– Jos tapahtuma itsessään pystyy järjestämään sen turvallisesti, kyllä minä lähtisin. Jokainen järjestäjä tekee vastuullisia päätöksia ja jos se pystytään järjestämään, niin ilman muuta.

Anneli Luoma ei aio tänä kesänä muutenkaan matkustaa ulkomaille. Seinäjokisen Helsinki-reissu oli päätetty keväällä. Kuva: Matti Myller / Yle

Seinäjokinen Anneli Luoma aikoo matkustaa ainoastaan Suomessa. Parhaillaan meneillään oleva Helsingin-reissu oli päätetty jo keväällä. Rajoitukset eivät näin ollen vaikuta Luoman matkustussuunnitelmiin.

– Ehkä laivamatkailua olisi ollut mielessä, mutta voi olla, että se jää tänä vuonna väliin.

Stadionkonsertteihin ja urheilutapahtumiin hän lähtisi ilman muuta. Viime viikonlopun Tampereen rockfestivaaliin ostetut liput jäivät käyttämättä, kun tapahtuma peruttiin. Mitään tiettyä muuta massatapahtumaa ei ole kuitenkaan vielä mielessä.

– Ainahan ne kivoja ovat ja kuuluvat kesään, Luoma sanoo.

Reeta Pakisjärvi ei menisi Tornionlaakson reissullaan Ruotsin puolelle Haaparantaan, vaikka rajat sinne aukeaisivatkin. Kuva: Matti Myller / Yle

Reeta Pakisjärvellä ei ole suunnitelmissa matkustaa rajoituksista vapautuneisiin maihin. Kotiseudulle Tornionlaaksoon suuntautuvalla jokakesäisellä reissulla ei tänä vuonna käydä Ruotsin puolella Haaparannassa, vaikka rajat sinne aukeavaisitkin.

– Minulla on kaksivuotias ja yleensä käymme Ruotsin puolella uimassa, joten en lähtisi tällä hetkellä Ruotsin tilanteen vuoksi.

Myöskään suuriin yleisötilaisuuksiin Luoma ei tänä vuonna menisi.

Markku Hietala haaveilee Etelä-Euroopan lomasta, mutta tyytyy tarvittaessa kotimaan matkailuun. Kuva: Matti Myller / Yle

Markku Hietala lentäisi oitis Etelä-Eurooppaan, jos rajat sinne aukeaisivat.

– Tietenkin usko horjuu tällä hetkellä. Vaikka nyt on aika kiva olo tässä terassillakin, kesäisin on ollut tapana Etelä-Euroopassa olla ja sinne tekisi mieli.

Baltian maat ja Pohjoismaat eivät Hietalaa kiinnosta.

– Vaihtoehto on tämä rakas Suomi. Täytyy sitten käyttää tilaisuus hyväksi ja kierrellä täällä Suomen puolella, jos ulosmeno ei ole järkevää.

Hietala luottaa hallituksen linjaukseen pitää Ruotsin rajat suljettuina.

– Heillä on hyvä tavoite pitää homma hanskassa, niin kuin se tällä hetkellä on. Ei siinä ole vastaan sanomista.

Yleisötapahtumat eivät Hietalaa kiinnosta eikä hän usko, että niitä pystytään enää tällä aikataululla järjestämäänkään.

– Jos ei nyt ihan nenän eteen satu. Ei minulla ole sitä mitään vastaan, että niitä järjestettäisiin, mutta epäilen, että tulee mentyä, Hietala sanoo.

Eckerö Line palaa normaaliaikatauluihin

Eckerö Line on jo ilmoittanut m/s Finlandian ja m/s Finbo Cargon siirtyvän normaaliaikatauluihin. Myös Tallink Spa & Conference -hotelli avataan jälleen.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen huomauttaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että vapaa-ajan matkustaminen Viroon ei ole ollut kiellettyä, mutta suomalaiset ovat noudattaneet hallituksen suositusta välttää ulkomaanmatkailua.

– Uskomme, että suomalaisten matkailu Viroon ja Baltiaan on erittäin suosittua tänä kesänä. Työmatkaliikenne avautui jo kuukausi sitten ja silloin voimaan tulleet kattavat hygienia- sekä turvallisuuskäytäntömme ovat osoittautuneet toimiviksi, Keronen sanoo tiedotteessa.

Lue seuraavaksi:

.
.