Vanhoja ja saimaannorpille vaarallisia katiskoja on löytynyt ennätysmäärä Saimaalta

Metsähallitus valvoo kalastusrajoitusten noudattamista tehostetusti viikonloppuna Savonlinnan seudulla.

norppa
Saimenvikarkut.
Saimaannorpille vaarallisia katiskoja on löytynyt vesistöistä. Arkistokuva

Vanhoja ja saimaannorpille vaarallisia katiskoja on löytynyt kesän tässä vaiheessa ennätysmäärä Saimaalta. Toukokuun alkupuolelta lähtien veneellä liikkuneet kalastuksen valvojat ovat löytäneet jo nyt 89 norpille vaarallista katiskaa. Viime kesänä kahden kuukauden aikana valvojat löysivät 73 norpalle vaarallista katiskaa.

– Nyt on ollut selvästi enemmän ihmisiä vesillä kuin edellisenä keväänä ja tämä näkyy nyt valitettavasti pyydysten kunnossa, sanoo erätalouspäällikkö Jussi Viitanen Metsähallituksesta.

Viitanen on kuitenkin positiivisella mielellä siitä, että ihmiset liikkuvat vesillä ja luonnossa, mutta pientä muistutusta näköjään kaivataan. Valvojien tarkastamista katiskoista joka kymmenes on ollut norpille vaarallinen.

– Nyt joudutaan myös miettimään sitä, että mitä näille vanhoille katiskoille oikein tehdään, että ne eivät päädy takaisin veteen, sanoo Jussi Viitanen.

Katiskojen lisäksi on verkkoja pitänyt nostaa pois vedestä vajaa kymmenen kappaletta. Viime vuonna verkkoja otettiin talteen vain yksi.

Viikonloppuna Metsähallitus järjestää erävalvontaa kahdella veneellä lauantaista sunnuntaihin ainakin Savonlinnan alueen vesistöillä. Tarkoituksena on tarkastaa mahdollisimman monta katiskaa ja samalla tehdä myös neuvontatyötä.

Lue myös: Laiton katiska söi ainakin yhden saimaannorpan kuutin kalastusrajoitusaikana