1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Norjan moskeija-ampuja tuomittiin murhasta ja terrorismista – tekijän hätäily saattoi pelastaa monta ihmishenkeä

Norjalaismies ampui viime elokuussa siskonsa ja hyökkäsi sen jälkeen moskeijaan.

Poliisi tutki al-Noorin islamilaista keskusta iskun jälkeen elokuussa 2019. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Norjalaiseen moskeijaan viime elokuussa aseistautuneena hyökännyt mies on tuomittu 21 vuodeksi vankilaan murhasta ja terroriteosta. Murhan uhri oli tekijän 17-vuotias adoptiosisko, jonka hän ampui ennen moskeijaan hyökkäämistä.

Bærumissa lähellä Osloa tapahtunut isku al-Noorin islamilaiseen keskukseen ei vaatinut kuolonuhreja, sillä ampuja taltutettiin nopeasti.

Lue myös: 65-vuotias mies esti Norjan moskeija-ampujaa jatkamasta veritekoaan – ylistetään sankariksi

Oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että ampuja oli aikaistanut suunnittelemaansa iskua pelätessän paljastuvansa. Sen vuoksi moskeijassa oli vain muutama ihminen. Tämä saattoi pelastaa monta ihmishenkeä.

Rikostutkinnassa paljastui, että mies oli saanut vaikutteita Uudessa-Seelannissa kahteen moskeijaan iskeneeltä terroristilta, joka tappoi 51 ihmistä.

Lue myös: Uuden-Seelannin moskeija-ampujalta odottamaton tunnustus – myöntää syyllistyneensä kaikkiin rikoksiin, joista häntä syytetään

Uuden-Seelannin joukkomurhaajan tapaan norjalaismies yritti lähettää tekonsa suorana nettilähetyksenä, mutta ei osannutkaan käyttää hankkimaansa laitteistoa. Moskeijan pysäköintialueella tekemällään tallenteella hyökkääjä toteaa turhautuneena, ettei paikalla olekaan ketään. Moskeijassa oli lopulta kolme miestä.

Miehen käytös muuttui ennen iskua

22-vuotias tuomittu tunnusti tekonsa, mutta kiisti samalla kyseessä olleen rikos. Hänen mielestään teko oli "hätävarjelua osana vastarintakamppailua". Hän on perustellut toimintaansa sillä, että "valkoinen rotu on kuolemassa sukupuuttoon".

Murhan uhriksi joutunut sisko oli adoptoitu Kiinasta. Perheen mukaan miehen käytös oli muuttunut viime vuosien aikana ja hän oli muun muassa uhannut tappaa veljensä, jos tämä seurustelee thaimaalaisen kanssa. Myös tuttavat ovat kertoneet rasistiseksi muuttuneesta käytöksestä.

Hän oli ollut yhteydessä Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja pyrkinyt sen jäseneksi. Äärioikeistolainen liike ei kuitenkaan ollut tutkinnan perusteella osallisena terrori-iskussa.

Norjalaismies oli laatinut suunnitelmia myös autolla tehtävästä terrori-iskusta. Hänen huoneestaan löydettiin lappu, jolle hän oli kirjannut ajatuksia maahanmuuttajataustaisten ihmisten päälle ajamisesta kadulla Oslossa.

Miehen saama 21 vuoden vankeustuomio voi merkitä käytännössä jopa elinkautista vankeutta, sillä tuomioon kuuluu forvaring-niminen seuraamus. Se tarkoittaa sitä, hänen vaarallisuuttaan arvioidaan ja vankeutta voidaan tarvittaessa pidentää. Minimiaika, jonka hän istuu vankilassa on 14 vuotta.

Tuomiosta ja rikostutkinnasta ovat uutisoineet muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun), Aftenposten-lehti (siirryt toiseen palveluun) ja VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Norjan moskeija-ampumisesta epäilty myöntää hyökkäyksen ja siskonsa tapon

Norjan poliisi tutkii ampumista moskeijassa terroriteon yrityksenä – "Epäillyllä äärioikeistosympatioita", "Ihannoi Christchurchin ampujaa"

Poliisi löysi moskeijan ampumisesta epäillyn kotoa surmatun naisen

Moskeijassa ammuttiin Norjassa – Poliisi: Kiinni otettu ampuja nuori kantanorjalainen