1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaala

Vaalan kunnanjohtaja: "Tunnelma on ihan katossa" – päätös Vaalan uudesta vankilasta otettiin ilolla vastaan pienessä kunnassa

Valtio puoltaa vankilan vuokrasopimusta ja samalla rahoitusta, mutta oikeusministerin pitää vielä vahvistaa päätös.

Vaalan uusi vankila korvaa Pelson nykyisen vankilan, joka sijaitsee kauempana keskustasta kuin tuleva vankila. Kuva: Risto Degerman / Yle

Vaalan uuden vankilan valtion rahoitus on ministerin allekirjoitusta vaille valmis. Hallituksen raha-asianvaliokunta hyväksyi vankilan vuokrasopimuksen ja käytännössä rakentamisen torstaina.

Uusi vankila korvaa nykyisin käytössä olevan Vaalan Pelsolla olevan ja tiloiltaan vanhentuneen Pelson vankilan. Uusi vankila rakennetaan lähemmäksi Vaalan kirkonkylää Järvitien varteen, josta kunta on osoittanut Senaattikiinteistöille tontin vankilaa varten.

Kunnanjohtaja Miira Raiskila on tyytyväinen raha-asianvaliokunnan päätökseen.

– Tunnelma on ihan katossa, Raiskila sanoo.

Päätöstä uuden vankilan rakentamisestaon pienessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalla sijaitsevassa kunnassa odotettu jo pitkään, sillä se tuo kuntaan kaivattuja työpaikkoja. Lisäksi vankilan odotetaan piristivän toiminnallaan myös alueen yritystoimintaa ja elinkeinoelämää.

– Se taas voi tarkoittaa sitä, että ehkä asukkaidenkin määrä kunnassa lisääntyy, Miira Raiskila sanoo.

Vaalan uusi vankila on nykyistä suurempi, vankipaikkojen määrä nousee kahdeksastakymmenestä sataan.

Uusi vankila on tarkoitus ottaa käyttöön kolmen vuoden kuluttua, ja se korvaa Pelson nykyisen vankilan. Kunta on valmistellut uuden vankilan kaavaa yhteistyössä valtion kanssa, ja kaava on määrä hyväksyä ensi viikolla Vaalan kunnanvaltustossa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)