Ruotsin poliisin erikoisoperaatio ammuskeluja ja räjäytyksiä vastaan jäi suutariksi – näkyvää tulosta syntyi lähinnä Malmössä

Operaatio Kuura aloitettiin viime vuoden lopussa useiden jengirikosten jälkeen.

Poliisit tutkivat 9. marraskuusta pizzeriassa Malmössä tapahtunutta murhaa. Tapettu poika oli vasta 15-vuotias. Erikoisoperaatio alkoi murhan jälkeen. Kuva: Johan Nilsson / EPA

Ruotsin poliisin jengirikollisuuden vastainen erikoisoperaatio päättyy. Useiden paljon huomiota saaneiden jengirikosten jälkeen aloitettu erikoisoperaatio Rimfrost (Kuura) pyrki vähentämään ammuskeluja ja räjäytyksiä, mutta valtakunnallisesti niiden määrä ei ole vähentynyt.

Poliisi myönsi torstaina (siirryt toiseen palveluun), ettei operaation valtakunnallinen tavoite toteutunut, ja positiivista kehitystä havaittiin vain alueellisesti, ja varsinkin Malmössä.

Poliisin mukaan ampumistapaukset puolittuivat Malmön seudulla kahteen edellisvuoteen verrattuna ja myös räjäytyksiä tapahtui jonkin verran aiempaa vähemmän. Toiseksi onnistumiseksi poliisi laskee tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) sen, ettei Uppsalassa ole operaation alettua ollut ammuskeluja.

Poliisi on osana Rimfrostia tehnyt näyttäviä ratsioita yhdessä muiden viranomaisten, muun muassa tullin ja verottajan, kanssa. Voimat on keskitetty etenkin eteläiseen ja keskiseen Ruotsiin.

Yle uutisoi operaatiosta huolimatta lisääntyneistä ammuskeluista ja Malmön muuta maata paremmasta kehityksestä jo huhtikuussa.

– Valtakunnallisesti ampumiset eivät ole vähentyneet. Sen sijaan Malmössä on tapahtunut selvä vähentyminen, joka saattaa osin johtua Rimfrostista. Samaan aikaan ampumiset ovat sitten lisääntyneet maan muissa osissa, kriminologi Manne Gerell Malmön yliopistosta kommentoi Ylelle huhtikuussa.

Poliisi vakuuttaa, että kova paine rikollisia vastaan jatkuu erikoisoperaation loppumisesta huolimatta. Operaation kestoksi ilmoitettiin jo sen alkaessa puoli vuotta.

Rimfrostin aikana otettiin poliisin mukaan kiinni 695 rikoksista epäiltyä ja takavarikoitiin suurehko määrä aseita, räjähdysainetta ja huumeita.

Lisää aiheesta: