Trump kurittaa Kansainvälistä rikostuomioistuinta – presidentti uhkaa sotarikostutkijoita pakotteilla

Valkoinen talo määrää pakotteita niille tutkijoille, jotka selvittävät USA:n mahdollisia sotarikoksia Afganistanissa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin
USA:n presidentti Donald Trump
USA:n presidentti Donald Trump Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kävi torstaina kovaan hyökkäykseen Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) vastaan.

Valkoinen talo uhkaa nyt pakotteilla niitä ICC:n tutkijoita, jotka yrittävät selvittää Yhdysvaltain joukkojen tekemiä mahdollisia sotarikoksia Afganistanissa ilman Yhdysvaltain suostumusta.

Pakotteet pitäisivät sisällään matkustusrajoituksia ja taloudellisia sanktioita.

Yhdysvallat ei ole liittynyt ICC:hen, sillä se pitää tuomioistuinta poliittisena. Suurvalta on perustellut ulkopuolelle jättäytymistään sillä, että ICC loukkaa sen valtiollista itsemääräämisoikeutta.

"Kengurutuomioistuin ei saa uhkailla amerikkalaisia"

Ulkoministeri Mike Pompeo vakuutti hänkin, että Yhdysvallat ei suostu lähettämään kansalaisiaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomittavaksi.

– Emme aio katsoa sivusta, kun joku kengurutuomioistuin uhkailee kansalaisiamme, Pompeo sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

ICC ei anna periksi

ICC aloitti maaliskuussa tutkinnan Afganistanissa tehdyistä mahdollisista sotarikoksista, joihin saattaa liittyä myös amerikkalaisia sotilaita ja tiedusteluviranomaisia.

Tuomioistuimen pääsyyttäjän Fatou Bensoudan mukaan heillä on tietoa, että yhdysvaltaissotilaat olisivat syyllistyneet erityisesti vuosina 2003–2004 muun muassa vankien kidutukseen, julmaan kohteluun ja raiskauksiin Afganistanissa ja muissakin maissa.

Kiista Yhdysvaltain uhkaamista pakotteista on jatkunut jo vuosia.

Lue myös: USA uhkaa kansainvälistä oikeusistuinta pakotteilla, jos sen sotilaiden tekemiä mahdollisia sotarikoksia aletaan tutkia

USA:n uhkausten seuraus? Kansainvälinen rikostuomioistuin ei ryhdy tutkimaan Afganistanin sotarikoksia

Lähteet: AFP, AP