Uutistoimisto: EU tavoittelee kuutta lupaavaa koronarokotetta

Rokotteita haetaan muualta kuin Yhdysvalloista.

koronavirus
Hoitaja verinäytteiden kanssa koronaviruspotilaan luona.
Koronapandemian taltuttamiseksi rokotekisa kiihtyy. EU tavoittelee etuostolla kuutta rokotetta. Kuvassa taudin tutkimista brasilialaisessa sairaalassa.Raphael Alves / EPA

EU-komissio hakee jäsenmailta lupaa kuuden lupaavan rokotteen etuostolle lääketehtailta, kertoo uutistoimisto Reuters. Komission lähteiden mukaan pyyntö esitetään jäsenmaiden terveysministereille perjantaina videokokouksessa.

Komission tarkoitus on etuostolla sitouttaa kuusi rokotetta kehittävää lääketehdasta myymään rokotteensa eurooppalaisille, jos ja kun ne valmistuvat. Suunnitelmaa kiirehditään, koska EU pelkää muuten jäävänsä jalkoihin kovassa kilpailutilanteessa, kun tehokas rokote valmistuu.

Rokotteiden kehittäminen on kallista lääketehtaille. EU:n suunnitelma tukisi ja antaisi niille takuut kehitysvaiheessa. Epäonnistunut kehitystyö tietäisi lääketehtaille isoja taloudellisia tappiota, joten takuut lieventävät riskinottoa.

Reutersin mukaan etuosto rahoitettaisiin EU:n hätärahastosta.

Lue tästä, mitä THL kertoi torstaina koronasta ja rokotteesta

Yhdysvallat hankinnan ulkopuolelle

EU:n rokotehankinnan ulkopuolelle jäävät pelkästään Yhdysvaltain markkinoille rokotetta kehittävät lääketehtaat. Yhdysvallat on linjannut, että se sallii rokotteen myynnin maan ulkopuolelle vasta, kun sen omat tarpeet on tyydytetty.

– Vain Yhdysvalloissa tuotanto harjoittavat lääketehtaat eivät ole meille vaihtoehto, sanoo nimetön komission lähde Reutersille.

Lähde ei kuitenkaan nimennyt, mitkä lääkevalmistajat rajautuvat EU:n hankinnan ulkopuolelle.

Sellaiset yhdysvaltalaiset valmistajat, joilla on tuotantoa myös Euroopassa, saattavat olla mahdollisia ehdokkaita.

Lähteet: Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus