1. yle.fi
  2. Uutiset

Reposaaren koululle ratkaiseva tuki? SDP:n valtuustoryhmä vastustaa koulun supistamista

SDP:n valtuustoryhmän päätös saattaa olla ratkaiseva Reposaaren koulun tulevaisuuden kannalta.

Reposaari
Porin Reposaaren koulu
Reposaaren koulu.Tapio Termonen / Yle

Porin SDP:n valtuustoryhmä on päättänyt tukea Reposaaren koulun säilymistä.

Kaupunginvaltuuston suurin ryhmä piti ratkaisevan kokouksensa maanantaina juuri ennen Porin kaupunginvaltuuston kokouksen alkua. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen kertoo, että demariryhmä päätti tukea koulun säilymistä 1.–6. luokkien kouluna.

Virkamiehet ja kaupunginhallitus ovat esittäneet Reposaaren koulun supistamista 1. ja 2. luokkien kouluksi. Vanhemmat oppilaat siirtyisivät Meri-Porin yhtenäiskouluun.

Vasemmistoliitto, keskusta ja kristillisdemokraatit tukevat koulun säilymistä ennallaan 1.–6. luokkien kouluna, kokoomus tukee sen supistamista. Vihreät ja perussuomalaiset ovat hajallaan.

Demarien kanta ratkaisee todennäköisesti Reposaaren koulun kohtalon maanantain valtuustossa.

Ryhmäpäätös sitoo

SDP tekee ryhmää jakavissa kysymyksissä perinteisesti ryhmäpäätöksen. Myös päätöstä etukäteen vastustaneet joutuvat äänestämään enemmistön päätöksen mukaisesti. Muuten uhkana on sanktio tai pahimmassa tapauksessa valtuustoryhmästä erottaminen.

Reposaaren koulun sulkeminen ja supistaminen on ollut Porissa esillä monta kertaa aiemminkin. Monesti nimenomaan SDP:n ryhmän kanta on säästänyt koulun pahemmilta leikkauksilta. Aiemminkin demarivaltuutettujen kannat asiassa ovat olleet hajallaan, ja ratkaisut ovat syntyneet äänestämällä.

Porin Reposaaren asukkaita puolustamassa kaupunginosan koulua 10.6.2020 pidetyssä tilaisuudessa.
Reposaaren asukkaat vastustivat koulun supistamista viime viikolla järjestämässään tapahtumassa.Tapio Termonen / Yle

Myös viime vuonna koulu sai jatkaa entisellään sivistystoimen johdon toisenlaisesta esityksestä huolimatta.

Samoin vuonna 2014 koulu sai jatkaa. Jo tuolloin sivistystoimea johtanut Esa Kohtamäki vakuutti, että koulu joudutaan sulkemaan joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Reposaari demarien kannatusaluetta

SDP:n päätöksenteossa taustalla on painanut tieto siitä, että Reposaari on puolueen vahvaa kannatusaluetta. Päätöksenteon vaikeudesta kertoo se, että valtuustoryhmän oli tarkoitus äänestää linjastaan kokouksessaan jo viime viikolla, mutta ratkaisu päätettiin siirtää maanantaille.

SDP:n kannatus saaren äänestysalueella oli viime kuntavaaleissa (siirryt toiseen palveluun) 45,6 prosenttia. Muualla Porissa SDP ei yltänyt lähellekään samoja lukemia, vaikka selvästi suurin puolue olikin 27,3 prosentin kannatuksella (siirryt toiseen palveluun).

Demarien edustajat kaupunginhallituksessa – Esa J. Wahlman, Arja Laulainen ja Diana Bergroth-Lampinen – äänestivät kaupunginhallituksessa koulun supistamisen puolesta.

Maanantaina Porin valtuusto päättää Reposaaren koulun lisäksi kouluverkon tulevaisuudesta ja lukioiden yhdistämisestä. Kokouksessa tehdään linjaus myös verojen korotuksista ja henkilökunnan vähentämisestä yli kymmenesosalla nykyisestä kaupungin henkilökuntamäärästä.

Lue seuraavaksi