Koronavirus on vaikeuttanut kuntavaalien ehdokashankintaa – puolueet hakevat isompaa vaihdetta ensi syksynä

Varmoja kuntavaaliehdokkaita on jo Kymenlaaksossa tiedossa.

kuntavaalit
Vaalimainoksia Helsingissä, kuntavaalit 2017
Vaalimainoksia edellisten kuntavaalien ajalta vuodelta 2017.Henrietta Hassinen / Yle

Koronavirusepidemia vaikeuttaa kuntavaalien ehdokashankintaa. Monista puolueista kerrotaan, että ehdokkaiden hankkiminen on ollut vaikeaa, kun ihmisiä ei pääse tapaamaan esimerkiksi tapahtumissa.

Kymenlaaksossa puolueet valmistautuvat maltillisesti ensi kevään kuntavaaleihin. Ylen soittokierros maakunnan kaupunkien valtuustopuolueille kertoo, että varmoja ehdokkaita on jo tiedossa, mutta ehdokashankinta painottuu monissa puolueissa vasta syksyyn.

Ensi kevään kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta eli niihin on kymmenen kuukautta aikaa.

Kotka

Kotkassa eniten varmoja kuntavaaliehdokkaita on tiedossa perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla, joilla molemmilla on noin 30 nimeä listalla.

Myös esimerkiksi kokoomuksella ja vihreillä on varmoja ehdokkaita kymmenkunta.

– Kyllä yhteiskunnalliset asiat, etenkin haastavissa tilanteissa on aina saanut, ja tulee saamaan kokoomuslaiset asettumaan ehdolle, toteaa Kokoomuksen Kotkan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kai Savolainen.

Kaikilla vastanneilla puolueilla on varmojen ehdokkaiden joukossa myös nuoria, alle 30-vuotiaita ehdokkaita. Lisääkin kuitenkin halutaan.

– Luottamustehtäviin tarvitaan kaikenikäisiä, jotta uudet raikkaat ideat ja into kohtaavat vuosien varrella karttuneet tiedon, taidon ja kokemuksen. Opimme joka kohtaamisessa toisiltamme jotakin, kertoo Savolainen.

Koronavirusepidemia on vaikeuttanut ehdokkaiden hankkimista, koska yleisötapahtumat peruttiin kevään ajalta.Haasteet eivät kuitenkaan ole olleet puolueiden näkökulmasta ylitsepääsemättömiä.

– Olosuhteisiin nähden ehdokkaiden hankkiminen on sujunut hyvin. Tapahtumissakin tapaa yleensä sellaisia ihmisiä, jotka jo harkitsevat mukaan lähtemistä, toteaa Kotkan seudun vihreidenpuheenjohtajaTiina Rosberg.

Kotkan valtuustopuolueilla ei ole tällä hetkellä tiedossa istuvia valtuutettuja, jotka eivät aio enää asettua ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa.

Kouvola

Kouvolassa puolueet ovat keränneet tasaisesti varmoja ehdokkaita. Muun muassa vihreillä, keskustalla ja kokoomuksella on ehdokkaita tiedossa parikymmentä, perussuomalaisilla 15 sekä vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla kymmenisen kappaletta.

Alle 30-vuotiaita ehdokkaita puolueilla on vielä niukasti. Esimerkiksi perussuomalaisilla ja keskustalla heitä ei ole tiedossa lainkaan.

Kouvolan sitoutumattomien koko tilanne vaikuttaa jatkon kannalta erityisen synkältä. Puolueen puheenjohtaja Pulla Peltolan mukaan jo edellisten kuntavaalien aikaan oltiin tilanteessa, että uusia ehdokkaita oli vaikea saada. ** **

– Kaikkea en voi minäkään yksin tehdä. Olemme olleet niin pienellä porukalla, että uusia ehdokkaita ei olla aktiivisesti etsittykään.

Sitoutumattomilla on Kouvolan valtuustossa kaksi valtuutettua, joista kumpikaan ei aio jatkaa.

Hamina

Haminassa eniten varmoja ehdokkaita on tiedossa SDP:llä, kokoomuksella ja vihreillä, joilla kaikilla on kymmenkunta henkilöä tiedossa.

Perussuomalaiset ei ole vielä julkaissut varmojen ehdokkaiden määrää.

– Sen verran voin todeta, että meillä on tällä hetkellä lupautuneita ehdokkaita jo melkoinen määrä enemmän kuin viime kuntavaalien edellä vastaavaan aikaan ja näin ollen ollaan hyvässä vauhdissa, sanoo Haminan perussuomalaisten vt. puheenjohtaja Antti Pakkanen.

Pakkasen mukaan lähtötilanne kuntavaaleihin on täysin erilainen kuin edellisellä kerralla. Puoluetta johtanut Timo Soini kärsi luottamuspulasta ja puolueen kannatus laahasi valtakunnallisesti.

– Luottamuspula ja sen aiheuttamat ongelmat heijastuivat myös kenttään, mikä näkyi ehdokashankinnassa ja mielialoissa. Tässä mielessä meillä on poliittisesta näkökulmasta todella paljon parempi tilanne.

Varmoja alle 30-vuotiaita ehdokkaita puolueet ovat saaneet mukaan vaihtelevasti. Esimerkiksi vihreillä ja kokoomuksella heitä on muutamia, kristillisdemokraateilla tässä vaiheessa nuoria ehdokkaita ei ole.

– Nuoria kiinnostuneita on, mutta moni on lähdössä paikkakunnalta opintoihin ja odottaa tietoa opintotilanteesta, kertoo Haminan seudun Vihreiden vaalivastaava Katja Andrejev.

Haminan kristillisdemokraateilla on tiedossa ainakin yksi istuva valtuutettu, joka ei aio asettua enää ehdolle. Muissa puolueissa istuvat valtuutetut eivät ole vielä ilmoittaneet kantaansa.