Koronan jalkoihin jäävää Jukolan viestiä muistellaan pikkutapahtumissa Juvalla sekä eri puolilla Suomea

Ruotsissa olisi oltu halukkaita järjestämään vuodesta 1949 yhtäjaksoisesti juostu Jukolan viesti.

Jukolan viesti
Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja Juhani Sihvonen Juvan Jukolan maastossa 30 vuotta kilpailun jälkeen.
Juhani Sihvonen Juvan Jukolan maastossa 30 vuotta kilpailun jälkeen.Petri Vironen / Yle

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti piti olla tulevana viikonloppuna Rovaniemellä. Koronavirus muutti kuitenkin tilanteen.

Yli 20 000 kilpailijan kokoontuminen olisi ollut rajoitusten takia täysi mahdottomuus. Yleisöä paikalle olisi tullut toinen mokoma.

Suunnistusviestin suosiosta kertoo paljon se, että Ruotsissa oltiin valmiita järjestämään tämänvuotinen Jukolan viesti. Asialla oli tunnettu suunnistusseura IFK Göteborg Majorna.

– He ottivat yhteyttä ja kysyivät tällaista mahdollisuutta. Heillä oli logoehdotuskin jo valmiina, Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja Juhani Sihvonen kertoo.

Kaukametsäläiset on viestin taustajärjestö, joka myöntää kilpailun järjestämisoikeudet. Jukolan viestin tuotemerkki on suojattu.

– Emme antaneet lupaa tuotemerkin käyttöön, sillä Jukolan viesti kuuluu Suomeen. Siellä ilmeisesti juostaan puolimatkoja ja venlatkin ovat jollakin tavalla mukana. Onhan se tietysti hienoa, että kiinnostusta on ulkomaillakin, Juhani Sihvonen sanoo.

Tulevana viikonloppuna järjestetään erilaisia Jukolaan liittyviä tapahtumia Suomessa. Niille Kaukametsäläiset on antanut luvan.

Turun seudulla järjestetään Impivaara-juoksu Sauvosta Turun Impivaaran koululle. Kerava-Sipoo Jukola vuodelta 1995 juostaan uudelleen samoilla rasteilla, samoilla kartoilla ja mittakaavoilla. Mukana on 21 joukkuetta.

Myös Jurvassa ja Jämsässä suunnistetaan takavuosien kartoilla, rasteilla ja radoilla.

Juvalla puolestaan muistellaan tasan 30 vuotta juostua Jukolaa Koikkalan kylällä kiinnittämällä kivinen muistolaatta järeän kiven kylkeen.

Kapalomäen rinteillä Maaralan maastoissa ylitettiin ensimmäistä kertaa 10 000 suunnistajan raja. 20 000 osallistujan raja meni rikki viime vuonna.

– Juvalla viesti jätti pysyvät jäljet paikkakunnalla. Talkoissa oli käytännössä kaikki juvalaiset lapset ja vanhukset poislukien. Moni seura hankki talkoilla sellaisen pesämunan, että raha on käytössä vieläkin.

Juhani Sihvonen toimi aikoinaan Juvan Jukolan ratamestarina. Sihvonen oli 24-vuotiaana viestin kaikkien aikojen nuorin ratamestari ja kantaa titteliä edelleen.

Jukolan viestin menneitä kilpailuita muistellaan myös Ylen tv-kanavilla lauantai-iltana klo 22 alkaen.

Juhani Sihvonen ja Juvan Jukolan muistolaatta.
Juvan vuonna 1990 juostun Jukolan muistolaatta paljastetaan lauantaina.Petri Vironen / Yle