Hyppää sisältöön

Erittäin uhanalaisia raakun poikasia palautetaan kotikonnuille Ähtävän- ja Mustionjokeen: "Nyt testataan koeputkipoikasten selviytymistä jokivedessä"

Jokien raakkukannat yritetään pelastaa sukupuuton partaalta.

Raakkujen pelastusoperaatiossa saavutettiin suuri onnistuminen viime kesänä, kun laitosoloissa onnistuttiin saamaan jälkeläisiä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Erittäin uhanalaisten jokihelmisimpukoiden palautusta kotikonnuilleen Pohjanmaan Ähtävänjokeen ja Uudellemaalle Mustionjokeen yritetään tänä kesänä.

Yrityksen vetäjänä on Metsähallituksen Freshabit LIFE IP -hanke, jonka tarkoituksena on pelastaa kahden joen raakkukannat sukupuuttoon kuolemiselta.

Pelastusoperaatiossa saavutettiin suuri onnistuminen viime kesänä. Silloin raakut eli jokihelmisimpukat onnistuivat saamaan jälkeläisiä Jyväskylän yliopiston tutkimusasemalla Konnevedellä ja muutamia niistä palautetaan nyt luontoon.

Pienet, noin 2–3 millimetrin suuruiset simpukat on laitettu pleksilevyihin, joiden suojana on verkkoa. Jokiin laskettuja levyjä käydään säännöllisesti puhdistamassa.

– Nyt testataan kuntoutuksessa syntyneiden koeputkipoikasten selviytymistä jokivedessä, kertoo professori Jouni Taskinen tiedotteessa.

Tarkoitus on kerätä kokemuksia tulevia, laajempia istutuksia varten. Suurin osa raakun poikasista jatkaa kasvuaan laitosoloissa vuoden. Jo käynnissä olevista koeistutuksista toivotaan tietoa, miten jälkeläiset voivat selvitä kotivesissään.

Lue seuraavaksi:

Raakut ovat lopettaneet lisääntymisen luonnossa. Vuonna 2016 syksyllä raakkuja siirrettiin kuntoutukseen Jyväskylän tutkimusasemalle. Jo kahden vuoden kuluttua kuntoutukseen pääsystä, ne tuottivat toukkia, joita on kasvatettu lohien ja taimenten kiduksilla. Pienet simpukat syntyivät viime kesänä.

Mustionjoen raakkumäärä on vähentynyt ainakin puoleen – jos ei ylikin – yhdeksässä vuodessa. Pohjanmaalla Pietarsaaren lähistölle laskeutuvassa Ähtävänjoessa arvioidaan elävän enää 500 yksilöä, kun vielä 1980-luvulla joessa oli noin 50 000 raakkua.

Raakut ovat sukupuuton partaalla, koska niille sopivat elinympäristöt ovat vähentyneet purojen perkaamisen ja vesien laadun heikentymisen myötä.

Lue myös:

.
.