1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrsky ja pienpedot ovat tehneet rumaa jälkeä rannoilla – linnunpesissä syntynyt täydellistä tuhoa

Monella arvokkaalla lintuluodolla pesät ovat tuhoutuneet kokonaan.

linnut
Nämä kalalokin poikaset ovat noin viikon ikäisiä
Poikasia on tänä kesänä monella Perämeren lintuluodolla vähän, sillä myrsky ja pienpedot ovat tuhonneet pesiä. Kuvituskuva.Ari Kirjalainen

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Meri-Lapissa riehunut myrsky teki pahaa tuhoa merenrannalla pesiville linnuille. Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry:n varapuheenjohtaja Jouko Kärkkäinen kertoo, että esimerkiksi monella arvokkaalla lintuluodolla pesät ovat tuhoutuneet täysin.

– Kyllä aika rumaa jälkeä myrsky on lintusaarilla tehnyt. Voi sanoa, että täydellistä tuhoa, Kärkkäinen sanoo.

Esimerkiksi merihanhia on nähty isoina, jopa kymmenien yksilöiden parvina, mikä kielii siitä, että pesintä on mennyt pieleen. Rannoilla on epätavallisen hiljaista, sillä varoitusääniä päästävät vain ne linnut, joilla on pesä.

– Monin paikoin lokkilinnutkin ovat apaattisen oloisia eivätkä varoittele.

Myrskystä kärsivät esimerkiksi monet kahlaajat, lokkilajit ja vesilinnut. Osa linnuista saattaa vielä yrittää uusintapesintää, mutta joiltakin jo ensimmäinen yritys on vienyt voimat eikä naaraalla välttämättä riitä energiaa tuottaa uusia munia.

Myös supikoirat ja ketut tehneet tuhojaan

Saaristojen lintujen pesintää uhkaavat myrskyjen lisäksi pienpedot. Esimerkiksi Kemin edustan saariin on tänä keväänä etsiytynyt parikymmentä supikoiraa, jotka ovat tuhonneet runsaasti lintujen munia. Myös saarella olleet ketut ovat osallistuneet pesien rosvoukseen.

Ammattimetsästäjä Juha Mäkimartti kertoo, että supikoirat on nyt poistettu saarilta. Myös korppi- ja varislintukantojen huomattava lisääntyminen Perämeren saaristossa vaarantaa lintujen pesintää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi