1. yle.fi
  2. Uutiset

Mahdollistaako soteuudistus Länsi-Pohjan miljardiulkoistuksen purkamisen? Sotevaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi: "Ei se mahdoton ajatus ole"

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnat perustivat yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa turvatakseen ympärivuorokautisen toiminnan.

sote-uudistus
Länsi-Pohjan keskussairaala.
Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan ylle on ilmaantunut jälleen synkkiä pilviä.Minna Aula / Yle

Hallituksen tänään maanantaina lausuntokierrokselle lähtevä sote-uudistusesitys herättää huolta Meri-Lapissa. Pahin pelko on, että uudistuksen myötä Mehiläisen kanssa tehty sopimus yhteisyrityksestä joudutaan purkamaan.

– Sopimuksen purkaminen tarkoittaisi sitä, että ympärivuorokautinen päivystys Länsi-Pohjan keskussairaalassa loppuisi. Silloin toteutuisi se syvin pelko, joka alueella oli 2017. Yhteisyritys perustettiin nimenomaan, jotta ympärivuorokautinen päivystys saataisiin säilytettyä, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toiminnoista on ulkoistettu lähes puolet Mehiläinen Länsi-Pohjalle.

Hallituksen esityksen sanatarkka sisältö julkistetaan tänään. Uudistuksen suuntaviivoja esiteltiin 5. kesäkuuta, jolloin nousi esiin mahdollisuus purkaa nykyisiä, voimassa olevia ulkoistussopimuksia.

Tätä varten säädettäisiin uusia lakeja, jotka mahdollistaisivat sopimusten purkamisen edellyttäen, että maakunnan järjestämisvastuuta koskevat edellytykset eivät toteudu.

Meri-Lapissa toivotaan, että valmisteilla oleva sote-uudistus antaisi mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin.

– Toivottavasti uudesta sotelainsäädännöstä tulee mahdollistava, ei poissulkeva, sanoo seutupäällikkö Sari Moisanen Meri-Lapin kehittämiskeskuksesta.

Esityksen mukaan jatkossa kiellettäisiin myös sosiaalipäivystyksen ja terveydenhuollon ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen hankkiminen ostopalveluna. Mehiläinen Länsi-Pohjassa ympärivuorokautisen päivystyksen tuottaa yhteisyritys.

– Mehiläinen Länsi-Pohja ei ole yksityinen vaan yhteisyritys, jossa alueen kunnat ovat osakkaina. Vielä ei ole selvillä, kuinka laissa tullaan suhtautumaan tällaisiin yhteisyrityksiin, sanoo Moisanen.

Lainopillisia haasteita luvassa?

Ennakkoarvioiden mukaan sopimusten mitätöimiseen liittyvät kysymykset voivat olla vaikeita, jopa ylipääsemättömiä.

Ylelle asiaa kommentoineet oikeusoppineet eivät osaa vielä antaa yksiselitteistä kantaa sille, voidaanko sopimuksia purkaa sote-uudistuksen tiedotustilaisuudessa kerrotulla tavalla. Ratkaisevaa on yhtä lailla lakipykälien muotoilu kuin mitätöimisuhan alla olevien ulkoistussopimusten sisältö. Esiin voi nousta esimerkiksi kysymyksiä omaisuudensuojasta.

Lakiluonnos lähtee nyt lausuntokierrokselle. Lopullinen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta.

Ennen lain lähettämistä lausuntokierrokselle ministeriö on kuullut asiantuntijoita. Tämä haluttiin tehdä, jotta Sipilän hallituksen sote-uudistusta tehdessä kohtaamia perustuslakiongelmia voitaisiin välttää.

– Nyt on yritetty kiertää karikot ennakkoon, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo.

Esitys menee syyskuussa päättyvän lausuntokierroksen jälkeen arvioitavaksi perustuslakivaliokuntaan, jossa esityksen lainmukaisuudesta linjataan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on oudoksuttu lausuntokierrokselle lähtevän sote-uudistuksen kategorista jakoa hyvin toimivaan julkiseen terveydenhuoltoon ja ongelmia aiheuttavaan yksityiseen terveydenhuoltoon.

– Kustannustason kulmakerrointa on saatava pienemmäksi ja kaikkia hyviä ideoita on harkittava, vaikka ne tulisivat yksityiseltä puolelta, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Lohi: "Ei se täysin mahdoton ajatus ole"

Perjantaina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaksi valittu Markus Lohi (kesk.) ei pidä jo olemassa oleviin sopimuksiin kajoamista täysin mahdottomana edes takautuvasti.

– Ei se täysin mahdoton ajatus ole. Katsotaan, minkälainen esitys sieltä tulee ja tutkitaan, miten oikeusvaltiossa voidaan toimia. Voidaanko sopimuksia mitätöidä jälkikäteen, ei se ole yksinkertainen kysymys.

Lohen mukaan olemassa olevia sopimuksia voidaan lähteä tarkastelemaan, mikäli se on kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen, tässä tapauksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisen kannalta välttämätöntä.

– Yksityiskohtiin en ota tietenkään kantaa, koska meillä ei ole yksityiskohtaisia esityksiä, sanoo Lohi.

Lohi sanoo olevansa luottavainen, että nyt esitelty sote-uudistus voidaan kuitenkin muutoin toteuttaa, vaikka ulkoistusten purkuun tähtäävä osio siitä törmäisi perustuslakiin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen (kesk.) ei usko, että voimassa olevan sopimuksen purkaminen olisi läpihuutojuttu. Täytenä yllätyksenä nykyhallituksen linjanveto ei Ruotsalaiselle tullut.

– Mehiläisen rooli on tullut keskusteluissa esille ja jokin tämän tyyppinen esitys oli odotettavissa, sanoo Ruotsalainen.

Työnjakoneuvotteluja tarvitaan taas

Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärivuorokautiselle toiminnalle on olemassa perusteltavissa oleva tarpeensa.

Länsi-Pohjassa ymmärretään yhteistyön ja työnjaon tarve samassa maakunnassa toimivan Lapin sairaanhoitopiirin kanssa kuin myös laajemminkin Oulun yliopistollisen sairaalan ympärille rakentuvalla ERVA-alueella. Neuvotteluja käytiin jo edellisen sote-valmistelun aikaan ja niitä ollaan Sari Moisasen mukaan valmiita jatkamaan.

Edelliset neuvottelut työnjaosta Lapin sairaanhoitopiirin kanssa eivät kuitenkaan sujuneet riitasoinnuitta. Yhtenä syynä nihkeisiin neuvotteluihin olivat silloiseen sote-uudistukseen liittyneet säästö- ja kustannuskehitystavoitteet.

– Nyt ei tuollaisia tavoitteita ole kirjattu, mutta olisi älyllistä epärehellisyyttä uskoa, etteikö niillä olisi merkitystä. Väestörakenteen kehitys ei ole miksikään muuttunut ja lisäksi 20 miljardin euron koronavelka pitää myös joskus maksaa, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Lue myös:

Valitukset Meri-Lapin jättimäisestä sote-ulkoistuksesta menivät nurin hallinto-oikeudessa

Keskussairaaloiden päivystys uhattuna merkittävässä osassa Suomea – Ministeri Kiuru: "Osaajista on pidettävä kiinni"

Lapissa ei enää neuvotella synnytystoiminnan järjestämisestä – Länsi-Pohja hakenee jatkoaikaa poikkeuslupaan

Mehiläinen Länsi-Pohja Oy supistaa toimintaa ja vähentää väkeä – irtisanomisia ei yhtiön mukaan tule

Lue seuraavaksi