Hyppää sisältöön

Suojelupoliisin työntekijä kaiveli salaisia tietoja ilman lupaa – oikeus tuomitsi sakkoihin, mutta hylkäsi syytteen maanpetosrikoksesta

Oikeus hylkäsi supon ex-työntekijän syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Rikos tapahtui vuonna 2015, kun mies oli määräaikaisena työntekijänä suojelupoliisissa. Kuva: AOP

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut suojelupoliisin entisen työntekijän sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies oli aiemmin supolla määräaikaisena työntekijänä. Hän haki tuolloin supon tietojärjestelmästä tietoja, jotka eivät kuuluneet hänen virkatehtäviinsä.

Syytteen mukaan mies teki tietojärjestelmään 12 hakua ja tallensi salaisia tietoja pilvipalvelimelle, joka oli supon suljetun verkon ulkopuolella. Haut liittyivät aiheeseen, josta mies julkaisi myöhemmin kirjan.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Oikeus tuomitsi hänet 240 euron sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hylkäsi syytteen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Oikeuden mukaan syyttäjä ei näyttänyt, että mies olisi paljastanut jonkin sellaisen seikan, joka olisi omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle. Esimerkiksi miehen julkaisemassa kirjassa laittomilla hauilla saatuja tietoja ei löyty.

Tämän vuoksi syyte maanpetosrikoksiin luettavasta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta hylättiin.

Päätös ei ole lainvoimainen, koska siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Oikeus on poikkeuksellisesti salannut suuren osan tapaukseen liittyvästä materiaalista.