Iisalmi saa oman pienpanimon: ravintola Gracevillen omistajat ostivat pohjoispohjalaisen Ylikylän panimon

Panimo aloittaa toimintansa syksyllä.

Iisalmen panimo ryhtyy panemaan olutta Ylikylän panimon resepteillä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Iisalmi saa ensimmäisen oman pienpanimonsa syksyllä.

Iisalmelaisen ravintola Gracevillen omistajat ovat ostaneet kempeleläisen pienpanimo Ylikylä Oluen koko liiketoiminnan, ja panimo siirtyy Pohjois-Pohjanmaalta Iisalmeen. Uusi yritys pyörii Iisalmen pienpanimo -nimellä.

– Ylikylän panimon omistajat eivät enää ehtineet paneutua panimotoimintaan ja halusivat myydä panimon. Tartuimme tilaisuuteen, sillä halusimme yhdistää pienpanimon ravintolatoimintaan, kertoo Iisalmen pienpanimon yrittäjä Harri Holappa.

Olutta aletaan suunnitelmien mukaan panna Iisalmessa jo elo-syyskuussa. Panimo pyrkii noin 20 000 litran vuo­si­tuo­tan­toon.

Aluksi vanhat tutut reseptit

Aluksi olutta pannaan Ylikylä Oluen vanhoilla resepteillä ja Ylikylä-nimellä. Tavoitteena on kuitenkin kehittää jatkossa myös omia reseptejä, joissa pulloihin tulisi Iisalmen panimon nimi.

– Toivon mukaan meillä on ensi vuoden kesällä jo omalla reseptillä tehtyä olutta, Holappa arvelee.

Noin 200 neliömetrin kokoinen panimotila on jo tekeillä Kauppakadulle Gracevillen yläkertaan. Siitä noin 120 neliötä menee panimon tiloihin, ja loppuihin neliöihin sijoitetaan 40 asiakaspaikan pienpanimopub.

Tulevassa panimossa työskentelee Gracevillen omistajakolmikko Holappa, Pentti Husso ja Jony Soininen. Myös muu Gracevillen henkilökunta on tarkoitus ottaa töihin panimotoimintaan, kunhan toiminta saadaan käyntiin ja heidät päästään kouluttamaan työhön.

Lue lisää: