Tulva rauhoitti lohikauden alun, mutta Tenon tenhoa se ei himmennä – ensikertalainen: "Tullaan uudestaan, jos ei nappaa – tai vaikka nappaisikin"

Kova tulva ja suuri veden määrä laimensi Tenon kalastajien pyynti-intoa Utsjoella. Vain muutama venekunta uskaltautui tulvivaan uomaan. 

Tenojoki
Kimmo Kräkin lähdössä Tenojoelle lohta soutamaan oppaan Tero Ronkaisen kanssa.
Kimmo Kräkin Varkaudesta lähdössä ensimmäistä kertaa Tenolle kalastusopas Tero Ronkaisen kanssa.Vesa Toppari / Yle

Tenon turistikalastuskausi alkoi rauhallisesti tänä vuonna. Vain muutama venekunta oli uskaltautunut tulvivaan uomaan keskiviikkoiltana. Seurasimme kahta mahtikalan tavoittelijaa – ensikertalaista ja parikymmentä vuotta Tenolla kulkenutta konkaria.

Varkautelainen Kimmo Kräkin on lähdössä ensimmäiselle soudulle Utsjoen Osmassa. Miehen kaveripiiri on vakuuttanut, että Tenolla käynti pitää kalamiehen kokea edes kerran elämässä.

– Tutuilta ja kavereilta olen kuullut jo kymmenenkin vuoden ajalta, että täällä kannattaa ainakin kerran käydä. Pitää aika nöyrin mielin lähteä opettelemaan, että ei hirveitä saalispaineita ole vielä. Jännityksellä odottelin tätä tulvaa, mutta ei pelota, Kimmo Kräkin vakuuttaa.

Soutuvene Tenon kuohuissa.
Nämä kuohut vetävät puoleen Tenon kuumeen saaneita. Tänä vuonnakin luvat vietiin käsistä.Vesa Toppari / Yle

Ilman opasta ei Tenolla tahdo pärjätä

Osmansuvannon kalastustukikohdassa Kräkiniä opasti Osman isäntä, kokenut kalastusopas Tero Ronkainen ja kannusti Tenon konkari, 20 vuotta joella kulkenut Tuomo Jääskeläinen.

Työuransa lääkärinä tehnyt Jääskeläinen kaipasi eläkkeellä kalenteriinsa toimintaa ja löysi lohestuksen ja Tenon. Hän on myös lähdössä Tenolle parin päivän päästä. Joki on tulvassa ja vaaran tuntua ilmassa, kun kuohujen jyrinä täyttää seudun.

– Jos tuonne yksin menisi ilman kunnollista opasta tuonne joelle, niin tyhjää sieltä toisi, jos sieltä elävänä takaisin tulisi, Jääskeläinen pohtii.

Tenon kalastusopas Tero Ronkainen seisoo tenolaisessa soutuveneessä..
Tero Ronkainen on toiminut kalastusoppaana Tenolla pitkään. Hän sanoo soutaneensa yli 40 vuotta.Vesa Toppari / Yle

Neljäkymmentä vuotta Tenolla soutanut Ronkainen aloittaakin asiakkaan tullessa Osmaan aina turvallisuus edellä. Ennen joelle menoa katsotaan varustus. Usein Ronkainen ilmoittaakin, että hänen vavoillaan mennään, varmuuden vuoksi.

– Katsomme asiakkaan kanssa joka kerta turvallisuustekijät perusteellisesti läpi: miten veneessä ollaan, kuinka vavat asetellaan, miten kelan kanssa toimitaan. Monesti asiakas pääsee myös itse soutamaan, jotta voin antaa hänelle vinkkiä tuleviin soutuihin.

Tenon kuume jää veriin

Siitä on parikymmentä vuotta, kun Tuomo Jääskeläinen sai Tenon pureman. Tenon kuume jäi päälle kerrasta.

Aina kevään koittaessa Jääskeläinen alkaa poikineen suunnitella kesän reissua. Polte on kova. Nykyään Jääskeläisellä on oma mökki Aittisuvannossa. Mutta mikä ajaa vuosi vuoden perään joelle?

– Se on koko tämä ympäristö: tämä joki, nämä maisemat, nämä ihmiset ja tämä erilaisuus, se viehättää. Kun tänne kesän alussa tulee, ei lehti ole välttämättä edes nupullaan ja kun pari viikkoa vierähtää täällä on täysi kesä, se tuntuu ihmeeltä.

Kimmo Kräkin tenolaisen soutuveneen airoissa.
Tenon ensikertalainen Kimmo Kräkin jäi tällä kertaa ilman saalista. Tenon lohi houkuttaa yrittämään uudelleen. Ja uudelleen...Vesa Toppari / Yle

Maisemat ja jylhät tunturit tekivät heti vaikutuksen myös ensikertalaiseen Kimmo Kräkiniin. Odotukset maisemista jopa ylittyivät. Saaliin saaminen ei hänen mielestään ole tärkeintä, nyt on pinnalla uusi kokemus, seikkailu ja jännitys, Tenon taika.

– Kyllähän se vaikuttava näky on tuo joki ja nuo tunturit myös. En minä pety vaikka en saalista saisikaan, tullaan sitten uudestaan jos nyt ei nappaa. Tai luulen, että tullaan vaikka nappaisikin, Kräkin lupaa.

Kalastajat soutavat lohta Tenojoella.
Ensikertaiselle ei suositella yksin Tenolle lähtöä. Oppaan ohjeiden mukaan toimiessa pysyy kuivana. Turvallisuus on tärkeä seikka.Vesa Toppari / Yle

Tenon matkaaja ei laske senttejä

Tänä vuonna Tenon tulva on paitsi korkea, myös lähes pari viikkoa myöhässä. Paikalliset lohenkalastajat odottavat rauhassa veden laskua ennen kuin lähtevät vesille. Muun muassa kulkutus eli paikallisten perinnekalastus ajoverkolla jäi minimiin veden korkeuden takia.

Turistikalastusluvat ovat silti menneet kuin kuumille kiville ja paikalliset yrittäjät odottavatkin kalastajien tulevan helpottamaan Utsjoen koronan takia romahtanutta taloutta.

Tenolainen soutuvene pukkien päällä.
Osman kalastustukikohdassa kaikki viittaa Tenoon, sadekatoksetkin. Vesa Toppari / Yle

Tenon matkaajat kun eivät useimmiten katso markettien kalatiskien tarjouksia norjalaisesta kassilohesta: oikeaa tenolaista se pitää kalan olla. Elämyksiä jahdatessa ei senttejä lasketa – paitsi lohen pituudessa.

– Ei ole tarkkaa budjettia ole, mutta kyllä se ruokaan ja muuhun menee. Tietysti myös luvat ja majoitus maksavat. Pyrin noita paikallisia palveluita käyttämään hyväksi. Kyllä siinä joku tuhatviisisataa ja siitä vähän ylöspäin viikossa menee, Kimmo Kräkin laskee.

Täytetty 24,3 kilon Tenon lohi kalamajan seinällä.
Köllykkä 24,3 kg, Tero Ronkaisen suurin saalis ikinä. Köllykän jahtaaminen vei Terolta puolisentoista kuukautta eräänä kesänä, kunnes yksi sadeaamu koitui Köllykän kohtaloksi.Vesa Toppari / Yle

Tenon konkari Tuomo Jääskeläinen suhtautuu rahan menoon hiukan filosofisemmin. Nyt kun ulkomaille ei pääse löytyy kotimaastakin kilpailukykyisiä matkakohteita eläkkeellä olevalle kalastavalle golffarille.

– Kyllä tämä halvempaa on kuin lähteä toiselle puolelle maailmaa golfia pelaamaan, Jääskeläinen laskee.

Kimmo Kräkin ja Tuomo Jääskeläinen seisovat Tenon rannassa.
Tenon ensikertalainen Kimmo Kräkin ja Tenon konkari Tuomo Jääskeläinen ovat saaneet saman tartunnan; Tenon taudin.Vesa Toppari / Yle

Eikä saalis tai sen kilohinta merkitse konkarillekaan niin paljoa kuin reissun tuomat luontokokemukset.

– Kyllä tässä enempi on tyhjiä reissuja tullut tehtyä kuin niitä saamareissuja, mutta niinhän se miehen elämässä usein on.

Tällä kertaa kalamiehen elämä oli enemmän pyyntipuolella: yhtään kojamoa ei saatu saaliiksi. Kimmo Kräkin ja Tuomo Jääskeläinen tyytyvät kohtaloonsa, nielevät pettymyksensä ja yrittävät kohta uudestaan.

Ennuste on hyvä. Lohta on vuonolla nousussa ja Tenon vesi reippaassa laskussa.

Lue myös:

Tenon lupakauppa käy kuumana: ensimmäisten minuuttien aikana myytiin 3 500 venelupaa – seuraavaksi vuorossa rantalupien myynti