1. yle.fi
  2. Uutiset

Käyttääkö Suomen poliisi kiellettyä etnistä profilointia? Poliisitarkastaja ei kiistä väitettä ja kehottaa tuomaan tapaukset poliisin tietoon

Sisäministeri Maria Ohisalo haluaa avointa keskustelua etnisestä profiloinnista ja vaatii siihen puuttumista.

syrjintä
Poliisi valvoo Hietaniemen uimarannalla kouluvuoden päätöksen juhlimista.
Poliisi valvoi Hietaniemen uimarannalla kouluvuoden päätöksen juhlimista. Kuvituskuva ei liity etniseen profilointiin. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) perää puuttumista niin sanottuun etniseen profilointiin. Hän totesi asian Ylen Ykkösaamun haastattelussa perjantaina.

Ohisalon mukaan ilmiö täytyy tunnistaa ja siihen täytyy puuttua. Hän kertoi käyneensä aiheesta keskustelua poliisin kanssa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiistaina julkaistussa nettiselvityksessä nousi esiin, että osa afrikkalaistaustaisista henkilöistä kokee joutuneensa Suomessa etnisen profiloinnin kohteeksi.

Maria Ohisalo
Maria OhisaloAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Etninen profilointi on toimintaa, jossa esimerkiksi poliisi kohdistaa toimenpiteitä henkilöön pelkästään tämän oletetun etnisen taustan tai vaikkapa ihonvärin takia. Toimenpide voi olla esimerkiksi henkilöllisyystodistuksen tarkastaminen tai henkilötarkastus.

Etninen profilointi on yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää, joka on kiellettyä.

Ainoa varsinainen tutkimus aiheesta on Helsingin yliopistoon kuuluvan Svenska social- och kommunalhögskolanin tutkimus Pysäytetyt – etnisen profiloinnin tilat, merkitykset ja käytännöt vuodelta 2018.Tutkimuksen mukaan Suomen poliisi käytti etnistä profilointia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun avointa nettikyselyä ei voi pitää tutkimuksena, mutta se nostaa yhä esiin viitteitä etnisestä profiloinnista. Vastaajista viidennes kertoi kokeneensa tällaista.

Tekijöinä oli vastaajien mukaan poliisi, vartija tai muu turvallisuudesta vastaava toimija. Kysely ei erotellut, mikä on nimen omaan poliisin osuus.

Poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta, harjoitetaanko Suomen poliisissa etnistä profilointia?

– En sano, etteikö sitä tapahtuisi. Riski on aina suuri varsinkin, kun puhutaan ulkomaalaisvalvonnasta. On ehdottomasti kiellettyä kohdentaa toimenpiteitä henkilöön pelkän ulkonäön tai oletetun ulkomaalaisuuden perusteella.

– En voi sanoa, ettei sitä ilmenisi. Ainoa tapa saada asioita eteenpäin on, että se tuodaan poliisille tietoon tai että siitä kannellaan, jotta sitä voidaan tutkia.

Måns Enqvist
Måns EnqvistAnna Savonius / Yle

Miten poliisi voi parantaa mahdollisten syrjivien käytäntöjen tunnistamista?

– Yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa on järjestetty koulutuksia siitä, mitä etninen profilointi tarkoittaa.

Enqvistin mukaan poliisissa on käynnissä parhaillaan myös nettikoulutushanke, jossa käsitellään muun muassa etnistä profilointia.

Lue lisää:

Valtaosa afrikkalaistaustaisista kokee Suomessa syrjintää ihonvärinsä vuoksi, kertoo tuore selvitys – lapsillekin saatetaan huudella törkeyksiä

Tutkija: Rasismi on myös suomalainen ilmiö – poliisit ja vartijat pysäyttävät sekä profiloivat Suomessakin vähemmistöjä

Lue seuraavaksi