1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Maasto- ja metsäpaloista voi nyt lähettää ajantasaista videokuvaa suoraan lentokoneesta – pelastustoimintaa on entistä helpompi johtaa

Reaaliaikainen kuva auttaa hahmottamaan palon kokonaistilanteen, mikä taas parantaa pelastustoiminnan suunnittelua.

Metsäpalo Kittilässä heinäkuussa 2018. Kuva: Lapin pelastuslaitos

Pelastustoiminnan johtaminen maasto- ja metsäpaloissa helpottuu, sillä valvontalennoilta saadaan nyt ajantasaista videokuvaa.

Pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että reaaliaikaisen videokuvan ansiosta esimerkiksi palon leviämissuunnat, kohteen vedenottopaikat, tiestön käyttö ja koko sammutus- ja pelastustaktiikka pystytään suunnittelemaan aiempaa täsmällisemmin.

Tähän mennessä tiedot on välitetty sanallisesti viranomaisverkossa. Videon avulla pelastustoimintaa johtavien on entistä helpompi hahmottaa koko tilannekuva paloalueella.

Videokuvan lähettämistä pelastuslaitoksen tilannekeskukseen pilotoidaan Kurvisen mukaan nyt ensimmäistä kesää.

Muualla maassa jo paljon palohavaintoja

Tämän kesän palovalvontalennot ovat alkaneet tänä vuonna toukokuun loppupuolella eli hieman tavallista myöhemmin. Lapissa on lennetty vasta kaksi kertaa ja lennot suuntautuivat Länsi-Lappiin. Muilla reiteillä valvontalennot eivät vielä ole olleet tarpeen.

Lapissa lennetään palojen varalta viittä täyttä reittiä ja lisäksi yksi Pohjois-Pohjanmaan reitti sivuaa Etelä-Lappia.

Koko maassa lentoja on kertynyt jo yli 160. Niillä on havaittu 76 paloa. Palohavaintoja on tehty siis lähes joka toisella lennolla, mikä on keskimääräistä enemmän suhteessa lentoihin.

Viime vuonna palolentoja tehtiin koko maassa yli 760. Kustannukset olivat 825 000 euroa. Metsäpalojen lentotähystys kattaa koko Suomen.

Palolennot aloitetaan, kun Ilmatieteen laitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1:n. Indeksin noustua lukemaan 5,4, valvontalentoja tehdään kahdesti vuorokaudessa.