1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivostoiminta

Heinäveden luostareille suunniteltiin kaivokselta suojelevaa turvavyöhykettä – kunta: ei toteudu, kaavoitus ei saa estää elinkeinoja

Aloite tuli Heinäveden kunnanvaltuustolta. Heinäveden malminetsinnät ovat olleet kiistelty aihe.

kaivostoiminta
Lintulan Pyhän kolminaisuuden luostari Heinävedellä.
Lintulan luostari sijaitsee vehreällä alueella. Dronekuva vuodelta 2018. Jani Saikko / Yle

Heinäveden kunnan alueilla sijaitsevien luostarialueiden ympärille kaavailtiin hiljaista turvavyöhykettä. Asia eteni valtuustoaloitteena.

Lintulan ja Valamon luostareiden alueille kaavailtu turvavyöhyke ei ole nyt toteutumassa. Heinäveden kunnanhallitus päätti asiasta tämän viikon maanantaina.

Turvavyöhykkeen ideana oli suojella luostareita ja niiden ympäröivää luontoa muun muassa mahdolliselta Aitolammen kaivokselta. Valamon ja Lintulan luostarit ovat Suomen ainoat ortodoksiluostarit.

Heinäveden kunnanhallitus on linjannut, ettei kaavoituksella voida estää yksittäisen elinkeinon harjoittamista.

– Ylipäätään on kiistanalaista, että elinkeinoa lähdetään vertaamaan toiseen kaavalla. Toisen elinkeinoa ei voi kaavalla estää ilman perusteita, perustelee kunnan tekninen johtaja Jenni Ylikotila.

Malminetsintäyhtiö Beowulf Miningillä on malmin etsintälupa Aitolammen lähialueella.

Mahdolliseen Heinäveden kaivokseen ja sen ympäröivään luontoon liittyvä keskustelu on ollut vilkasta viime vuodet. Kaivoshanke sai aikaan kansanliike Pro Heinäveden, joka vastustaa hanketta. Pro Heinäveden kannattajissa on eturivin näyttelijöitä.

Kaavat elinkeinojen yhteensovittajina, ei erottajina

Kunnan tekninen johtaja Jenni Ylikotila painottaa lisäksi, ettei hiljainen vyöhyke tai kaivosasia liity meneillään olleeseen kaavoitukseen.

– Tässä kaavassa me päivitimme ranta-alueita. Malminlouhinta-alue ei ole varsinaista ranta-aluetta, joten se ei kuulu näiden alueiden kaavoitukseen, perustelee Ylikotila.

Kaavoitusta tehdään hänen mukaansa eri elinkeinojen yhteensovittamiseksi.

– Mikään toiminta ei saa pilata tai vahingoittaa ympäristöä. Jos tällaista kaivoshanketta lähdetään viemään eteenpäin, se vaatii uuden kaavan. Kaivosta ei ole sisällytetty tai mainittu missään Heinäveden alueen kaavoissa.

Ennakoivasti kaavoitusta ei voida tehdä, kun ei ole hanketta tai aluevarausta, mille kaavoittaa.

Hiljaisia vyöhykkeitä on Suomessa luonnonsuojelualueilla

Heinäveden kunta teki turvavyöhykettä selvitettäessä yhteistyötä konsulttiyritys Ramboll Finland Oy:n kanssa. Yritys on ollut kunnan ulkopuolinen kaavoittaja.

– Keskustelimme Rambollin lakimiesten kanssa siitä, että millaisiin paikkoihin näitä hiljaisia vyöhykkeitä on määrätty. Yleensä ne ovat olleet luonnonsuojelualueita, tekninen johtaja Ylikotila sanoo.

Millainen yritys konsulttiyritys Ramboll Finland Oy on?

– Rambollin lakimiehet olivat tässä meitä neuvomassa. Ramboll on iso konsulttiyritys. En osaa sanoa, ovatko he tehneet ympäristövaikutusarviointia aiemmissa töissään. Olemme hakeneet asiantuntija-apua sieltä, mistä sitä saamme, Ylikotila sanoo.

Ylikotila ei näe luostareiden alueita luonnonsuojelualueiksi verrattavina.

– Aina jos kaava tehdään, siinä täytyy olla fakta takana. Luonnonsuojelualueita ei lähdetä keksimään vaan niiden täytyy perustua todelliseen intressiin, Ylikotila sanoo.

Luostarit riippuvaisia rauhasta ja luonnon elinvoimaisuudesta

Luostareiden elinkeino on pitkälti riippuvainen ympäröivän luonnon elinvoimaisuudesta, sillä esimerkiksi Lintulan luostari on tunnettu luonnonyrttituotteistaan.

Heinäveden kunnan tekninen johtaja ei kiistä luostareiden ja kunnan asukkaiden huolen aiheellisuutta.

– Huoli on aina aiheellista. Jos tulevasta hankkeesta ei tiedetä, se herättää huolta. Jos kaivos tulee, sen ympäristöhaittoja selvitetään. Jos kaivoksella olisi ympäristöhaittoja, Jenni Ylikotila sanoo.

Turvavyöhykkeessä olennaista olisivat ympäristöarvot meluhaittojen lisäksi. Lintulan luostarin näkökulmasta kaivos olisi kuolinisku luostarin toiminnalle.

– Tämä otetaan sitten esille joskus myöhemmin. Ei tätä asiaa voi haudata, kommentoi Lintulan luostarin nunna Nektaria.

Nektaria ei vakuutu päätöksen perusteluista.

– Perustelut kuulostavat yksisuuntaisilta. Olemme toivoneet, että elinkeinomme olisi jonkin arvoinen. Naapurina olevat maanviljelijät ovat samassa veneessä. Aihe koskettaa heitäkin, Nektaria sanoo.

Kaavoittaja: turvavyöhykkeiden ainoa tavoite estää kaivostoiminta

Ramboll Finland Oy:n eli kaavoittajan vastineessa (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että turvavyöhykkeen ainoana tavoitteena olisi estää kaivostoiminta, sillä Lintulan luostarin alueen turvavyöhyke olisi kaivostoiminta-alueella. Valamon luostarin alueelle suunniteltu turvavyöhyke ei olisi päällekkäinen kaivostoiminta-alueen kanssa.

Kun muuta varsinaista kaivostoiminnan kanssa ristiriitaista aluevarausta ei ole suunniteltu, ehdotettua turvavyöhykettä voitaisiin kaavoittajan mukaan pitää lainvastaisena myös muussa yleiskaavoituksessa.

Heinäveden kunnan valtuusto päättää huomenna maanantaina, onko kunnanhallituksen selvitys riittävä.

Juttua varten haastateltiin lisäksi Heinäveden kunnanjohtajaa Maarika Kasosta.

Lue lisää:

Kaivoshanke sai Heinäveden varpailleen, nyt Valamon ja Lintulan luostareihin vireillä hiljaisuuden turvavyöhyke: “Tämä on varotoimenpide”

Malminetsintäyhtiöiden aluevarauksista ei nykylainsäädännön mukaan tarvitse kuulla paikallisia – Saamelaisorganisaatiot toivovat tilanteeseen parannusta kaivoslain uudistamisen yhteydessä

Jo toinen alue parin viikon sisään varattu malminetsintään Etelä-Savossa – maaperässä arvellaan olevan grafiittia

Lue seuraavaksi