1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kinni, Mäntyharju

Yli kahden vuoden takaisen ympäristöonnettomuuden jälkipyykissä edistysaskel – Pajulammen vettä voi nyt käyttää normaalisti Mäntyharjulla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijan mukaan Pajulammen vettä voi käyttää talousvetenä.

THL:n mukaan Pajulammen vettä voi käyttää normaalisti 12.6. alkaen. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Mäntyharjulla kaksi vuotta sitten tapahtuneesta ympäristöonnettomuudesta johtuneen Pajulammen veden saastumisesta on saatu uutta tietoa.

Pajulammen vesistöä on tarkkailtu viikoittain tehostetusti toukokuun ajan. Ympäristöviranomaisten mukaan Pajulammen vettä voi nyt käyttää normaalisti.

Vesistötarkkailuja on toteutettu kevään ajan ympäristöviranomaisten hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti.

Esimerkiksi onnettomuusalueen alapuolisten ojien ja lampien tilannetta on tarkkailtu kahden viikon välein suoritetuin näytteenotoin ja virtaamamittauksin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijan mukaan Pajuvesi on talousvedeksi kelpaavaa eikä siitä aiheudu terveysriskiä. Vuohijärvestä on otettu tarkkailunäytteet 28.4.2020.

Onnettomuuspaikan päästölähde hiipuu eikä kemikaalia enää purkaudu pintavesiin, sanovat ympäristöviranomaiset.

Tarkkailutuloksista on tiedotettu kuukausittain alueen kiinteistön omistajia. Tilannekatsaukset löytyvät myös VR Groupin Kinniä koskevalta nettisivulta.

Viimeisimmät tarkkailutaulukot on päivitetty sivulle 12.6.2020.

Mäntyharjun kemikaalionnettomuus tapahtui kaksi vuotta sitten huhtikuussa, kun Mäntyharjun Kinnin seisakkeella säilytyksessä ollut 50 junavaunun letka lähti liikkeelle, ja yksi säiliövaunu törmäsi päätepuskimeen, ja suistui raiteelta.

Onnettomuudessa junan säiliöstä valui maahan 35 tonnia räjähdysherkkää kemikaalia.

Vr Groupin viimeisin tiedote Mäntyharjun kemikaalionnettomuudesta löytyy tästä. (siirryt toiseen palveluun)