Hyppää sisältöön

Kulmuni avasi tuntojaan myllytyksestä: "En toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään" – keskusta etsi itseään puoluevaltuuston kokouksessa

Keskustan kannatusluvut laahaavat ennätyksellisen matalalla. Kuinka puolue pystyy kokoamaan itsensä?

Katri Kulmuni
Keskustan puoluevaltuusto kokoontuu tänään

Keskusta on hakemassa itselleen suuntaa puoluevaltuuston kokouksesa tänään lauantaina. Yle seurasi kokouksen julkista osiota.

Ensimmäisenä puheenvuorossa oli puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni. Kulmuni sanoo, että kuluneet viikot eivät ole olleet hänen parhaitaan. Hän kertoo, että esiintymiskoulutus oli tarpeellinen, mutta hän ei tiennyt sen hinnasta ennen viime viikkoa.

– Tämä on ollut kokemus, jota en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään.

Hän myös pohti kohujen vaikutusta nuorison suhtautumiseen politiikkaan.

Kulmuni otti puheeksi myös uuden valtionvarainministerin valinnan. Tehtävään valittiin Matti Vanhanen. Kulmunin mukaan puhelu Vanhaselle sisälsi maanittelua ja taivuttelua.

– Voin kertoa, että Matilla ei ollut hinkua tehtävään.

Kulmuni otti esille myös viisikon roolin ja korosti, että Matti Vanhasella on kokonaisvastuu keskustan hallitustyön vetämisestä.

Kulmuni hakee kaudelleen jatkoa

Katri Kulmuni otti puheessaan kantaa syksyn puheenjohtajuuskisaan.

– Puolueella pitää olla johtaja. Haen jatkoa, koska työ on vielä kesken.

Kulmunin mukaan keskustan näkökulma eroaa hallitustyöskentelyssä vasemmistosta. Suurimmat erot löytyvät taloudesta, mutta Kulmunin mukaan on olemassa tahtotila tehdä yhdessä päätöksiä.

Kulmuni käsitteli myös keskustan nykytilaa ja puhui kolmekymppisestä ystävästään. Tämä on kutsunut keskustaa "saippuapalaksi, josta ei saa kiinni". Kulmuni mietti, onko keskusta kadottanut ne arvot, joiden takia äänestäjät joko luottavat tai eivät luota siihen.

Kulmunin mukaan keskustan täytyy korostaa kolmea seikkaa: vahvaa alueellisuutta, vahvaa edistyshenkeä ja vahvaa vihreyttä.

Hän myös esitteli keskustan uudistetun neliapilalogon.

Puoluesihteeri Pirkkalainen: "Puolue ei ole nyt parhaissa voimissaan"

Hänen jälkeensä puheenvuorossa oli puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Pirkkalainen sanoi suoraan, ettei puolue ole nyt parhaissa voimissaan. Hänen mukaansa on rakennettava suomalaisten luottamusta keskustaan.

Hänen jälkeensä vuorossa oli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

– Keskustan elo on näyttänyt sekavalta. Nyt keskustan tila pitää vakauttaa, Kurvinen sanoi.

Hän kehui Kulmunia suoraselkäisestä vastuunkannosta.

Puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni on joutunut myrskyn silmään viime viikkoina. Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viime viikon perjantaina viestintäkoulutuskohun seurauksena. Uudeksi valtiovarainministeriksi nousi Matti Vanhanen.

Lisäksi Ylen tuoreen kyselyn mukaan suurin osa keskustavaikuttajista toivoo, että Katri Kulmuni haastettaisiin alkusyksyn puoluekokouksessa Oulussa. Useimpien mielestä paras haastaja olisi kansanedustaja Annika Saarikko. Puheenjohtajakisa ei nostanut tämänpäiväiväisen kokouksen julkisessa osuudessa päätään.

Samaan aikaan lauantaina myös perussuomalaisten puoluevaltuusto kokoontui hotelli Presidentissä Helsingissä. Yle kertoo kokouksesta tässä jutussa.

Korjaus Ylen Radiouutisiin 13.6. klo 16.00. Puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi lähetyksessä, että Matti Vanhanen on Suomen pitkäaikaisin pääministeri. Suomen pitkäaikaisin pääministeri on Kalevi Sorsa (sd.)

Voit keskustella aiheesta 14.6. kello 23:een saakka.

.
.