1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulvat hellittivät Lapissa – tulvasuojaukset voi poistaa

Tällä hetkellä kaikki Lapin isot vesistöt ovat laskemassa kohti kesäisiä vedenkorkeuksia.

Muonionjoen vesi nousi tielle Enontekiön Karesuvannossa maanantaina. Kuva: Marianne Ketola

Lapin pitkään kestänyt tulvakevät on vihdoin päättymässä. Muonionjoella tulvahuippu oli tiistaina ja Tornionjoella torstaina. Tällä hetkellä kaikki Lapin isot vesistöt ovat laskemassa kohti kesäisiä vedenkorkeuksia.

Lapin ely-keskuksen ja Tulvakeskuksen mukaan nyt on aika poistaa tilapäiset tulvasuojelurakenteet.

Lapin tulvakevät oli poikkeuksellinen. Lunta oli ennätyksellisen paljon ja tulvat iskivät tavanomaista myöhemmin. Pahimmat ennusteet eivät kuitenkaan toteutuneet, koska lumien sulamiskausi oli pitkä sekä poutainen ja sen aikana oli myös kylmiä ajanjaksoja.

Kemijoella Rovaniemen kohdalla vesi kuitenkin meni yli vahinkorajan. Myös Ivalojoella ja Tenojoella vedenkorkeudet olivat hyvin lähellä ennätyslukemia. Kittilässä tulva pysyi vahinkorajan tuntumassa lähes viikon.

Lapin ely-keskuksesta ja Tulvakeskuksesta kerrotaan, että tulvavahingot jäivät kaikesta huolimatta vähäisiksi. Vahinkoja aiheutui muutamille asuinrakennuksille sekä mökeille ja muille rannoilla olleille rakennuksille, kuten grillikatoksille ja varastoille.

Ylitorniolla on vielä teitä poikki

Rovaniemen ja Kittilän alueilla jätevedenpumppaamoita piti tilapäisesti sulkea. Rovaniemellä Vaaralan alueella Kuusamontietä piti tulvan vuoksi korottaa, ja joitakin katuja ja pyöräteitä oli suljettuna tulvahuipun ajan. Yleisiä teitä oli tulvien takia poikki muun muassa Sallassa ja Ylitorniolla, ja Muonionjoen tulva katkaisi Suomen ja Ruotsin välisen tien Karesuvannossa.

Tulvan takia on edelleen suljettuna maantie 19618 Kainuunkyläntie Ylitorniolla. Ylitorniolla on myös suljettu kevyen liikenteen väylä valtatiellä 21 Taroniemen kohdalla.