1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Lomamatkailu Norjaan on mahdollista maanantaista alkaen – Norja poistaa matkustusrajoitukset Pohjoismaista, paitsi Ruotsista

Norja poistaa myös voimassa olleen karanteenivaatimuksen Suomesta Norjaan saapuvilta.

rajavalvonta
Norja poistaa maanantaista lähtien matkustusrajoitukset Suomesta Norjaan.
Norja poistaa maanantaista lähtien matkustusrajoitukset Suomesta Norjaan.Timo Metsäjoki / Yle

Norjan hallituksen mukaan koronatautilanne on Suomessa, Tanskassa, Islannissa, Färsaarilla ja myös Grönlannissa niin hyvä, että liikkumista maiden välillä ei ole enää syytä rajoittaa. Sen sijaan Ruotsin tautitilanne on sellainen, että rajoitukset Ruotsin suuntaan säilyvät.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut, että rajavalvonta Norjan rajalla lopetetaan maanantaina 15.6. Samanaikaisesti vaatimus Norjasta Suomeen saapuvien henkilöiden karanteenista loppuu.

Myös Norja poistaa voimassa olleen karanteenivaatimuksen Suomesta Norjaan saapuvilta.

Rajakauppiaille ilon päivä

Rajaliikenteen kulkurajoitukset ovat tehneet ison loven Norjan rajalla toimivien kauppojen tuloihin. Esimerkiksi Kilpisjärvellä olevan Kilpishallin liikevaihdosta yli 90 % tulee norjalaisilta.

Rajan sulkeminen kaikelta muulta kuin ehdottoman välttämättömältä liikenteeltä kolme kuukautta sitten tuntui kauppiaan mukaan aivan uskomattomalta.

– Sen käsitti vasta seuraavana viikonloppuna, kun ei ollut yhtään asiakasta pihalla eikä ollut vielä puolen päivän aikaankaan. Se oli pieni shokki, sanoo kauppias Mikko Rousu.

Rajan avaamista on samalla tavalla vaikea uskoa.

– Kyllä tämä hyvälle tuntuu, mutta uskon vasta maanantaina, kun ensimmäiset asiakkaat tulee. Sitten kun tulee kassalle jono, niin sitten mie uskon, Mikko Rousu sanoo.

Lue seuraavaksi