1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Ammattiliitot keskeyttivät hoitajien ylityöt Keski-Suomen keskussairaalassa

Tehy, SuPer ja ERTO vauhdittavat moittimansa Avaintes-sopimuksen neuvotteluja alueellisilla toimilla.

Tehyn ja SuPerin väki ei tee ylityötunteja lähipäivinä Keski-Suomen keskussairaalassa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Sote- ja varhaiskasvatusalan ammattiliitot laajensivat perjantaina ylityö- ja vuoronvaihtokieltonsa Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin. Kiellon avulla Tehy, SuPer ja ERTO haluavat vauhdittaa Avaintes-sopimuksen piiriin kuuluvien jäsentensä neuvotteluja.

Ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon osallistuvat Keski-Suomen keskussairaalassa ja seututerveyskeskuksessa kaikki Tehyn ja SuPerin jäsenet.

Ammattiliittojen yhteinen neuvottelujärjestö Sote käy työehtosopimusneuvotteluja Avaintyönantaja Avanta ry:n kanssa. Tavoitteena on saada jäsenistölle oma, nykyistä parempi työehtosopimus.

Liitot katsovat, että työnantajapuolen kanssa solmittu tes-sopimus istuu huonosti sosiaali- ja terveysalalle sekä varhaiskasvatukseen. Sopimus on laaja-alainen, ja sen piiriin kuuluu esimerkiksi ruokahuoltoa, puhtaanapitoa ja toimistoalaa edustavia työntekijöitä.

Kunnat voivat käyttää Avaintes-sopimusta kunta-alan KV-tes-sopimuksen sijaan omistamiensa yritysten henkilöstön työsopimuksissa. Ammattiliittojen mukaan sen ehdot ovat selvästi huonommat kuin kuntasektorilla.

Keski-Suomen keskussairaalan SuPerin pääluottamusmies Marjatta Ikonen kertoo, että keskussairaalassa ylityöt ja vuoronvaihdot ovat yleisiä, sillä hoitajien määrää on jo vähennetty uutta sairaalaa silmälläpitäen.

Keskussairaalan Tehyn pääluottamusmies Anne Puronaho vahvistaa, että ylitöitä ja vuoronvaihtoja on paljon. Erityisen yleisiä ylityöt ovat etenkin päivystyksessä sekä päivystys- ja infektio-osastolla sekä naistentautien osastolla ja synnytyssalissa.

Puronaho sanoo, että tukitoimet eivät vaaranna potilasturvallisuutta. Kielto ei koske valmiuslain mukaista koronapotilaiden hoitoa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu juhannuksen yli, se päättyy sunnuntaina 21.06. kello 23.59.