Hyppää sisältöön

Elon Musk avasi Teslan tehtaan keskellä koronakaranteenia – Nyt autotehtaalta raportoidaan ensimmäisiä tartuntoja

Tuleeko vuosisadan visionääristä vain yksi koronalinko lisää historiankirjoihin?

Kaliforniassa sijaitsevan Fremontin autotehtaan lisäksi Tesloja valmistetaan Shanghaissa Kiinassa. Kuva: Justin Sullivan / AFP

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk purki toukokuussa pettymystään Twitterissä. Kalifornian kuvernööri Gavin Newson oli juuri ilmoittanut höllentävänsä kauppoja ja tehtaita koskevia rajoituksia, mutta samalla hän oli antanut viimeisen sanan asiassa paikallisille viranomaisille. Ja Teslan autotehdas sattui sijaitsemaan piirikunnassa, jonka terveysviranomaiset katsoivat parhaaksi jatkaa rajoituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Aikaisin lauantaiaamuna 9. toukokuuta Musk avasi Twitterin ja ilmoitti haastavansa Alamedan piirikunnan oikeuteen, koska viranomaiset eivät olleet antaneet Teslalle lupaa avata Fremontin autotehdasta.

Alamedan terveysviranomaiset olivat käyneet neuvotteluja Teslan johdon kanssa Fremontin tehtaan avaamisesta. Sopimukseen pääsy oli jo lähellä. Tehdas voitaisiin avata viikon kuluttua maanantaina, 18. toukokuuta.

Tämä oli kuitenkin liian pitkä aika Muskille. Fremontin tehdas oli seissyt tyhjänpanttina puolitoista kuukautta. 10 000 työntekijän tehdas on ainoa paikka Pohjois-Amerikassa, missä valmistetaan Tesloja. Fremontissa valmistetaan Teslan S-, 3,- X-, ja Y-malleja.

Maanantaiaamuna 11. päivä Fremontin tehtaan parkkipaikka alkoi täyttyä työntekijöiden autoista. Musk ilmoitti Twitterissä Teslan käynnistävän tuotannon vastoin piirikunnan sääntöjä. Teslan toimitusjohtaja kertoi liittyvänsä linjastoon muiden työntekijöiden kanssa. Samalla hän pyysi, että jos joku pidätetään koronarajoitusten rikkomisesta, se olisi hän.

Ketään ei pidätetty, ja Teslojen valmistus käynnistyi uudelleen.

“Koronaviruspaniikki on tyhmää”

Teknologiayhtiöt ovat vastanneet koronaviruksen aiheuttamaan terveyskriisiin kukin omalla tavallaan. Sosiaaliset mediat ovat keskittyneet kitkemään virukseen liittyvää väärän tiedon levittämistä, Google ja Apple ovat tehneet yhteistyötä helpottaakseen altistumisia kartoittavien puhelinsovellusten kehittämistä, ja videoneuvottelusovellukset ovat avanneet palveluitaan kaikkien käytettäväksi. Etätyöskentelystä on tullut uusi normi.

Toisin sanoen Piilaaksossa koronaviruspandemia on otettu tosissaan.

Musk sen sijaan on ottanut toisen linjan.

Tammikuun lopulla Musk vertasi koronavirusta flunssaan (siirryt toiseen palveluun). Maaliskuun puolivälissä hän ennusti, että uusien tartuntatapausten määrä laskee Yhdysvalloissa lähelle nollaa huhtikuun loppuun mennessä (siirryt toiseen palveluun). Ja huhtikuussa Teslan toimitusjohtaja kuvaili koronaviruksen vastaisia rajoitustoimia fasistisiksi ja epädemokraattisiksi.

Tieteiden puolestapuhujana ja rohkeana visionäärinä esiintyneen Muskin käytös alkoi muistuttaa yhä enemmän presidentti Donald Trumpia.

Toisaalta teknologiatoimittaja Kara Swisher huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että Musk on aina ollut lonkalta ampuva erilainen nuori. Swisherin mukaan Trump on ennemminkin omaksunut käytöksensä Muskilta.

Fremontin tehtaan avaaminen ennenaikaisesti oli muskmainen teko. Se sai myös kannatusta Trumpilta (siirryt toiseen palveluun).

Musk on riippuvainen Trumpin hallinnosta

Elon Musk on pitänyt tiiviit välit Trumpin hallintoon alusta asti. Musk on mukana yritysjohtajista koostuvassa ryhmässä, jonka tarkoituksena on ollut neuvoa Trumpia liike-elämään liittyvissä asioissa. Hän on myös mukana Trumpin hankkeessa, jossa tavoitellaan lisää tuotantotyöpaikkoja Yhdysvaltoihin.

Kun keväällä 2017 lähes sata Piilaakson teknologiayhtiötä ilmoitti vastustavansa Trumpin hallinnon määräämää matkustuskieltoa, Muskin yhtiöt Tesla ja SpaceX loistivat poissaolollaan. Vasta muutaman päivän pohdinnan jälkeen yhtiöt allekirjoittivat vetoomuksen.

Muskin suhtautuminen selittyy hänen yhtiöidensä riippuvuudella Yhdysvaltain hallinnon liikkeistä. Teslan liiketoiminta hyötyy merkittävästi sähköautoille ja aurinkopaneeleille myönnetyistä verohelpotuksista. SpaceX:n koko toiminta nojaa Yhdysvaltain hallinnon kanssa solmittuihin sopimuksiin.

Musk ei tietenkään ole ainoa amerikkalainen toimitusjohtaja, joka yrittää ylläpitää hyviä välejä Valkoiseen taloon. Viime aikoina esimerkiksi Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on saanut kritiikkiä Trumpin myötäilystä.

Muskin tapa myötäillä Trumpia ja vastustaa viranomaisia on kuitenkin täysin omassa sarjassaan. Fremontin tehtaan avaaminen on tästä hyvä esimerkki.

Fremontin tehtaalla todettu koronavirustapauksia

Fremontin tehtaan avaamisen yhteydessä Tesla julkaisi ohjeet töihin paluuseen (siirryt toiseen palveluun). Yhtiö ilmoitti mittaavansa työntekijöiden lämmön töihin tultaessa. Työpisteiden desinfiointeja lisättiin ja turvavälejä määriteltiin.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat työntekijät kuitenkin kertoivat, että turvavälien pitäminen oli tehtaassa hankalaa. Yhteisten työvälineiden desinfiointikerrat eivät olleet niin tiiviitä kuin luvattiin.

Moni työntekijä tunsi olevansa painostettu palaamaan töihin (siirryt toiseen palveluun). Kotiin jääminen olisi tarkoittanut potkuja tai palkatonta lomaa.

Tiistaina Washington Post (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että Fremontin tehtaalla on todettu useita koronavirustapauksia. Teslan edustajat eivät kommentoi tapauksia muuten kuin toteamalla, ettei heidän tietoonsa ole tullut tehtaalla tapahtuneita tartuntoja.

Fremontin tehtaan avaamisesta on kulunut pian neljä viikkoa, joten on vaikea sanoa, olisiko koronavirustapauksilta vältytty, jos tehdas olisi pysynyt vielä viikon kiinni. Muskin käytös ja aikaisemmat puheet koronaviruksesta aiheuttavat kuitenkin sen, että Fremontin tartunnat yhdistetään Muskin päätökseen.

Lue myös:

.
.