Lapin yliopiston kampus herää eloon syksyllä – opetus alkaa silti pääosin etänä

Uudet opiskelijat kuitenkin perehdytetään yliopistolla ja heille järjestetään lähiopetusta.

Lapin yliopiston kirjasto avaa ovensa elokuussa. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin yliopiston uusi lukuvuosi syksyllä alkaa pääosin etäopetuksena. Uudet opiskelijat ovat kuitenkin poikkeus, sillä heidät perehdytetään yliopistolla ja heille järjestetään lähiopetusta Rovaniemellä.

Rehtori Antti Syväjärven mukaan jatkavat opiskelijat ovat lähiopetuksessa vain, jos tarvitsevat esimerkiksi yliopiston koneita, laitteita, materiaalia ja välineitä.

– Kampus herää kuitenkin jo selkeästi eloon, Syväjärvi sanoo.

Syväjärven mukaan Lapin yliopiston linjaus syksyn opetuksesta muistuttaa Oulun yliopiston vastaavaa.

Yliopisto aikoo tiedottaa opiskelijoita tarkemmin viimeistään elokuun alkupuolella.

Kirjasto auki, väitöstilaisuuksia yliopistolla

Väitöstilaisuuksia voidaan järjestää elokuun alusta lähtien yliopiston tiloissa, kunhan ohjeita turvaväleistä ja henkilörajoituksista noudatetaan.

Kirjasto avaa ovensa, ja noutolainausta tarjotaan jatkossa vain riskiryhmiin kuuluville asiakkaille.

Yliopiston työntekijät voivat palata töihin yliopiston tiloihin elokuun alusta alkaen. Myös etätöiden tekeminen on mahdollista, kunhan työtehtävät sen sallivat. Tutkimusta voi tehdä yliopistolla, kun sen tekeminen vaatii läsnäoloa yliopiston tiloissa.

Lapin yliopiston perjantaina kertomat ohjeet ovat voimassa lokakuun loppuun asti.

Koronakevät meni odotettua paremmin

Koronan takia yliopisto sulki tilojaan ja siirtyi etätöihin ja -opetukseen maaliskuussa. Rehtorin mukaan kevät sujui odotettua paremmin.

– Opiskelijoilta ja henkilökunnalta saadun palautteen ja tietorekistereistä opintojen edistymisestä saatujen tietojen perusteella ollaan pärjätty yllättävän hyvin. Maaliskuussa oli pelko siitä, että minkähänlainen kolhu tästä tulee, mutta opiskelijat ja henkilökunta siirtyivät erittäin tyylikkäästi parissa viikossa tekemään töitä etänä. Olemme iloisia, että kaikki on mennyt hyvin, Syväjärvi kehuu.

Rehtorin mukaan kevään hyvien kokemusten perusteella yliopistolla ei ole kiirettä palata normaaliin toimintaan heti lukuvuoden alusta.