Helle levittäytyi Lappiin – Ylitornio oli hetken maan kuumin kolkka

Kesäinen lämpö levittäytyi laajasti Lappiin lauantaina.

helle
Kaksi pehmisjäätelötötteröä.
Jäätelö vilvoittaa kuumalla säällä.Perttu Ruokangas / Yle

Lapissa mitattiin helteisiä lämpötiloja lauantaina usealla paikkakunnalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan helleraja eli 25,1 astetta meni ensimmäisenä rikki Ylitornion Meltosjärvellä kello 13 aikaan. Meltosjärvi oli hetken aikaa Suomen kuumin paikka iltapäivällä kahden aikaan, kun laitoksen mittauspisteellä elohopea kohosi 25,8 asteeseen. Muutamassa minuutissa ohi kiilasi täpärästi kuitenkin Kankaanpään Niinisalo 25,9 asteella.

Hellettä oli kello 14 aikaan myös Sodankylän Tähtelässä, Muonion kirkonkylällä, Inarin Väylässä ja Kittilässä. Lämpötilat hipoivat hellerajaa muun muassa Pellon kirkonkylässä, Rovaniemen rautatieasemalla ja Enontekiön Näkkälässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilat saattavat kohota vielä lähitunteina.

Lauantai ei ollut kesän ensimmäinen hellepäivä Lapissa, sillä Ilmatieteen laitos mittasi hellettä jo 1. kesäkuuta Ylitornion Meltosjärvellä ja Pellon kirkonkylällä.

– Lauantaina hellettä oli kuitenkin laajimmin Lapissa tähän asti tänä kesänä, meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Alkuviikosta viilenee

Hellettä saattaa sääennusteen mukaan olla paikoin Lapissa vielä sunnuntainakin, mutta sen jälkeen sää viilenee pariksi päiväksi.

– Lappiin alkaa virrata kylmempää ilmaa ja sää viilenee huomattavasti, esimerkiksi Etelä-Lapissa korkeimmat lämpötilat ovat alle 20 ja Pohjois-Lapissa ollaan 10 asteen tienoilla, Siiskonen kertoo.

Kesäkuun puolivälin helteet eivät ole tavattomia pohjoisessakaan.

Lämpötilat kipusivat hellelukemiin lauantaina myös muualla Suomessa, etenkin maan etelä- ja länsiosissa.