Hyppää sisältöön

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Pariisissa

Tuntien ajan rauhanomaisena jatkunut rasismin vastainen mielenosoitus puhkesi väkivaltaan loppua kohden.

Mellakkapoliiseja ja mielenosoittajia Pariisin Place de la Republique -torilla lauantaina 13. kesäkuuta. Kuva: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Ranskan Pariisissa mellakkapoliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja muita kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Afroamerikkalaisen George Floydin kuolemasta innoituksensa saaneet rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset alkoivat lauantaina Pariisissa rauhanomaisesti.

Protestit jatkuivat useita tunteja ennen väkivaltaisuuksien puhkeamista. Mielenosoittajat olivat kerääntyneet Place de la Republique -torille. Poliisi oli kieltänyt heiltä marssimisen Pariisin oopperatalolle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan väkivaltaisuudet puhkesivat, kun mielenosoittajat alkoivat heitellä pulloja, kiviä ja pyöränrenkaita poliisia kohden. Lisäksi ainakin yksi liike vandalisoitiin. Poliisi kohdisti voimatoimensa väkivaltaisiin mielenosoittajiin.

Myös Ranskassa syytöksiä poliisiväkivallasta

Yhdysvaltain poliisiväkivallasta alkunsa saanut kansainvälinen rasismin vastainen liikehdintä on löytänyt kaikupohjaa erityisesti Ranskan köyhistä kaupunginosista.

Kansalaisoikeusjärjestöjen mukaan erityisesti maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin kohdistuu Ranskassa paljon poliisiväkivaltaa, josta tehdyt valitukset kaikuvat kuuroille korville.

Lauantain mielenosoituksiin osallistui 24-vuotias Assa Traore, jonka veli Adama Traore kuoli Pariisissa vuonna 2016 poliisin kiinniotossa.

– George Floydin kuolemalla on vahva kaiku oman pikkuveljeni kuolemassa Ranskassa. Yhdysvalloissa tapahtuvat asiat tapahtuvat myös täällä, Assa Traore sanoi pitämässään puheessa.

Adama Traoren perheen mukaan hän tukehtui kuoliaaksi, kun kolme poliisia oli painanut hänet maahan. Viranomaisten mukaan hänen kuolinsyynsä oli epäselvä.

Aiemmin viikolla maan sisäministeri Christophe Castaner myönsi, että Ranskan poliisiviranomaisiin on kohdistunut "todeksi osoittautuneita epäilyksiä rasismista".

Ranskan poliisiliitot tuomitsivat sisäministerin kommentit ja sanoivat, että poliiseja syyllistetään epäoikeudenmukaisesti laajemmista sosiaalisista ongelmista. Myös poliisit ovat järjestäneet mielenosoituksia ammattikuntansa puolesta viikon varrella.

Levottomuuksiin on osallistunut myös äärioikeistolaisia aktivisteja, jotka osoittivat mieltä "valkoisiin kohdistuvaa rasismia" vastaan.

Pariisin ohella kyynelkaasua käytettiin mielenosoituksissa myös Marseillen kaupungissa.

Lue myös:

Yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajaryhmien välillä Lontoossa, yli sata kiinni äärioikeiston mielenosoituksessa

Rasisminvastaisia protesteja ympäri maailmaa – Black lives matter -kylttejä niin Tokion, Lontoon, Berliinin, Sydneyn kuin Varsovankin kaduilla