Mustan miehen pikaruokaravintolan pihalla ampunut poliisi erotettu Atlantassa – mielenosoittajat polttivat tapahtumapaikan ravintolan

Poliisin mukaan uhri oli vastustanut pidätystä.

Poliiseja ja mielenosoittajia lähellä ampumispaikkaa Atlantassa lauantaina. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain Atlantassa on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisi ampui perjantaina mustan miehen kuoliaaksi Wendy’s pikaruokaravintolan pihalla.

Mielenosoittajat ovat muun muassa tukkineet läheisen valtatien ja rikkoneet ravintolan ikkunoita. Myöhemmin ravintolarakennus sytytettiin palamaan ja se tuhoutui palossa pahoin.

Uutiskanava CNN:n mukaan ainakin 36 ihmistä on pidätetty Atlantassa.

Vain tunteja ampumisen jälkeen mielenosoittajat protestoivat kaduilla tapahtunutta. Yhdysvalloissa velloo laaja poliisiväkivallan ja rasismin vastainen liikehdintä, joka sai alkunsa George Floydin kuolemasta Minneapolisissa.

Poliisin mukaan asetta käytettiin, koska uhri vastusti pidätystä

Poliisin mukaan 27-vuotias Rayshard Brooks oli vastustanut pidätystä sen jälkeen, kun hänen puhalluskokeensa oli näyttänyt liian korkeita lukemia.

Alunperin poliisi kutsuttiin paikalle, sillä Brooks oli ilmeisesti nukahtanut autoonsa ravintolan drive-in kaistalla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan silminnäkijävideossa näkyy, kuinka Brooks kamppailee itsensä irti kahden poliisin otteista ja juoksee ympäri pikaruokaravintolan parkkipaikkaa kädessään esine, joka näyttää poliisin etälamauttimelta.

Ravintolan turvakameravideoissa näkyy, kuinka Brooks kääntyy ja mahdollisesti osoittaa lamautinta häntä seuraavia poliiseja päin ennen kuin toinen heistä ampuu Brooksia ja tämä kaatuu maahan.

Alustavien tietojen mukaan Brooks ehti juosta kuuden autonmitan päähän ennen kääntymistään poliiseja kohti.

Atlantan pormestari pitää poliisin toimintaa kohtuuttomana

Kaupungin poliisipäällikkö, valkoihoinen Erika Shields on eronnut tapauksen vuoksi. Virkaatekevänä poliisipäällikkönä aloittaa mustaihoinen Rodney Bryant.

Atlantan pormestari Keisha Lance Bottoms hyväksyi Shieldsin eron välittömästi.

– En usko, että tappavan voiman käyttö oli oikeutettua, Bottoms sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa hän vaati myös poliisin erottamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Nyt ampumisesta syytetty poliisi on erotettu, ja toinen tapahtumaan osallinen poliisi asetettu hallinnolliselle vapaalle. Molemmat poliiseista on valkoihoisia.

Uhrin perheen asianajaja: etälamautin ei ole tappava ase

Rayshard Brooksin perhettä edustava asianajaja Chris Stewart vakuutti lauantaina, että poliisin ei olisi tarvinnut ampua Brooksia.

– Georgiassa etälamautinta ei luokitella tappavaksi aseeksi. Ennen kuin vastapuolen asianajajat ehtivät sanoa sen, mitä he aina tällaisissa tapauksissa sanovat, totean itse: kyseessä joko on tai ei ole tappava ase, Stewart sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Stewartin kanssa Brooksin perhettä edustava Justin Miller puolestaan sanoi, että toisenlainen käytös olisi säästänyt miehen hengen.

– Jos poliisi olisi ollut empaattisempi ja vähemmän peloissaan, meillä ei olisi kuollutta asiakasta. Ja jos poliisi pelkää, hänen ei todennäköisesti pitäisi toimia poliisina. Miller kiteytti.

Stewart ei halunnut tässä vaiheessa ennakoida, miten oikeusjuttu aikanaan päättyy.

Ylen tv-uutisissa 14.6. kerrottiin virheellisesti, että poliisit olisivat raastaneet Brooksin autosta ulos, mistä syntyi nujakka. Brooks kuitenkin nousi autosta vapaaehtoisesti ja nujakka syntyi vasta pidätystilanteessa.

Lue myös: