1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylän satamassa aiotaan järjestellä laiturit uusiksi – saunalautoilla voi olla oma laituri ensi kesänä

Sataman kehittämistyötä on tehty Jyväskylässä jo vuosia.

Tulevaisuudessa ravintolalaivat ja veneet olisivat L-mallisessa laiturissa ja asunto- ja saunalautat siirrettäisiin Kompassinrannan puolelle. Havainnekuva. Kuva: Jyväskylän kaupunki

Jyväskylässä Lutakon satamasuunnitelmat etenevät. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) 16. kesäkuuta mahdollisia laiturimuutoksia.

Yleissuunnitelmassa ehdotetaan nykyisten venelaitureiden uudistamista.

Yleissunnitelman mukaan Lutakon puoleisia, niin sanottuja kotivenesatamalaitureita käyttäisivät jatkossa vain veneilijät ja ravintolalaivat.

Asunto- ja saunalautoille tulisi oma laituri Kompassinrannan puolelle.

Ravintolalaivalaiturin osalta tarkoitus on, että jo olemassa olevalle laiturille tehtäisiin ensin jatko-osa ja toisessa vaiheessa laituria jatkettaisiin L-kirjaimen muotoiseksi.

Suunnitelmassa esitetään myös vesijettilaiturin rakentamista nykyisen Wake boarding-alueen lähelle. Alue sijaitsee vähän Kompassinrannasta Mattilanniemeen päin.

Vesijettilaituriksi voisi tulla tarpeeton laituri Vaajakoskelta.

Laituriuudistuksissa on tarkoitus muutenkin hyödyntää jo olemassa olevat laiturirakenteet, kertoo rakennuttajapäällikkö Jari Lohi Jyväskylän kaupungilta.

Jos kaupunkirakennelautakunta hyväksyy yleissuunnitelman, laituriuudistukset voitaisiin toteuttaa tämän ja ensi vuoden aikana.

Työt tehtäisiin veneilykauden ulkopuolella niin, että ne valmistuisivat ensi kesäksi.

Tälle vuodelle hankkeeseen on varattu 500 000 euroa. Kaikkiaan laiturimuutokset maksavat arviolta 800 000 euroa.

Sataman kärkeen suunniteltu saunaravintola odottaa edelleen toteutumista.

Kaupunki haluaa, että satama olisi entistä vetovoimaisempi olohuone kaupunkilaisille ja Jyväskylässä vieraileville.

Kaupunki julkaisi keväällä vision sataman tulevaisuudesta. Siinä on linjattu sataman kehittämistä pitkällä tähtäimellä. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet muun muassa sataman turvallisuus ja toiminnallisuus.

Kaupungin mukaan asukkaiden ja veneilijöiden toiveita on kuultu ja kerätty sekä 5. maaliskuuta pidetyssä asukastilaisuudessa että digitaalisella kyselyllä kaupungin verkkosivuilla.

Palaute on huomioitu sataman laitureiden sijoittelua koskevaa yleissuunnitelmaa työstettäessä.