Kanadanmajavan kanta on kasvanut Pohjois-Pohjanmaalla – patoja pääsee syyskuun loppuun asti purkamaan maanomistajan luvalla

Majavan rakentamien patojen nostamat tulvat voivat aiheuttaa isoja vahinkoja maa- ja metsätaloudelle.

Kanadanmajavan patoja voi purkaa maanomistajan luvalla syyskuun loppuun. Kuva: Yle/Vastavalo: Mika Kimmo

Kanadanmajavien patoja pääsee tästä päivästä lähtien purkamaan maanomistajan luvalla. Majavien rakentamat padot nostavat tulvia ja voivat aiheuttaa pahojakin vahinkoja maa- ja metsätaloudelle.

Kanadanmajavan kanta on pikkuhiljaa kasvanut myös Pohjois-Pohjanmaalla. Riistakeskuksen Oulun alueen riistapäällkkö Harri Hepo-oja arvoi, että maakunnassa on satoja, mahdollisesti jopa tuhansia kanadanmajavayksilöitä.

Ensimmäiset kanadanmajavat ilmaantuivat Pohjois-Pohjanmaalle Kainuun kautta noin 20 vuotta sitten. Hepo-ojan mukaan majavat ovat nyt levittäytyneet joka puolelle maakuntaa.

Hepo-ojan mukaan majava rakentaa patoja kesän ja syksyn aikana. Hän sanoo, että padoista ja niiden nostamista tulvista aiheutuu isoimmat vahingot metsille.

– Meidän alueemme on Koillismaata lukuunottamatta kohtuullisen tasaista. Kun majava patoaa vesistöjä, laskuojia ja pieniä jokiakin, vedennousu voi aiheuttaa haittaa laajallekin alueelle. Jos menee kovin pitkälle kesään ennen kuin tulva laskee, puut saattavat kuolla tulva-alueelta, Hepo-oja kertoo.

Patojen nostamista tulvista voi olla harmia myös pelloilla sekä metsäautoteillä.

Kanadanmajavan patoja saa purkaa maanomistajan luvalla syyskuun loppun asti. Patojen purkamisen lisäksi majavan tuhoja pyritään estämään metsästyksellä, joka alkaa elokuussa.

Kanadanmajava luokitellaan Suomessa vieraslajiksi.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)