1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. inflaatio

Polttoaineiden halpeneminen veti inflaation miinukselle myös toukokuussa

Kuluttajahinnat laskivat toukokuussa 0,2 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

inflaatio
En hand som håller i en bränslepistol vid en bil.
Kuluttajahintojen laskuun vaikutti eniten polttoaineiden halpeneminen.Amanda Vikman/Yle

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli miinusmerkkinen toisena kuukautena peräkkäin. Huhtikuussa hinnat laskivat 0,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Koronaviruskevään aikana inflaatio on vajonnut nopeasti nollan alapuolelle. Vielä tammikuussa hinnat nousivat tasan prosentin vuosivauhtia. Myös kahtena edeltävänä vuonna inflaatio pyöri prosentin tuntumassa.

Merkittävä syy inflaation hiipumiseen on polttoaineiden halpeneminen. Kuluttajahintojen laskuun vuoden takaiseen verrattuna vaikutti eniten bensiinin, kevyen polttoöljyn, dieselin ja hotellihuoneiden hintojen halpeneminen.

Tilastokeskuksen mukaan 95E-bensiinin keskihinta oli toukokuussa 1,28 euroa litralta, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 1,59 euroa. Dieselin keskihinta oli toukokuussa 1,16 euroa litralta, kun viime vuoden toukokuun lukema oli 1,42 euroa.

Bensiinin ja dieselin hinnat ovat siis laskeneet lähes 20 prosenttia vuoden takaisesta.

Viime viikkoina raakaöljyn hinta on toipunut kevään pohjalukemista, joten myös polttoaineiden hintojen voi ennakoida kääntyvän nousuun. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E-bensiinin eilisen keskihinta oli 1,33 euroa ja dieselin keskihinta 1,16 euroa litralta.

Lue seuraavaksi