Mihin hävisi norovirus? Korona on jyllännyt tänä keväänä, mutta moni muu tartuntatauti ei – tästä voidaan oppia, sanoo THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan käsiä pesemällä ja turvavälejä pitämällä moni tauti saadaan jatkossakin nitistettyä.

Suomessa on kiinnitetty tämän kevään aikana erityistä huomiota käsihygieniaan. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomessa on esiintynyt tänä keväänä tilastojen valossa useita tartuntatauteja selvästi edelliskeväitä vähemmän. Asia selviää tartuntatautirekisteristä, johon Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kirjaa sairaanhoitopiireiltä saatuja tietoja. Rekisteriin kootaan vain laboratoriovarmistetut tautitapaukset.

Kuva: Renja Nurmi / Yle

Yle uutisoi jo aiemmin influenssatapausten rajusta vähenemisestä, mutta sama tilanne näkyy myös monien muiden tautien kohdalla.

Esimerkiksi noroviruksen aiheuttamia sairastumisia tilastoitiin viime vuoden tammi-toukokuussa yli 3000, kun tänä vuonna samaan aikaan niitä oli vain alle 800 kappaletta.

Myös keväällä yleensä jylläävien rinoviruksen, pneumokokin ja A-ryhmän streptokokkitartuntojen määrät ovat tartuntatautirekisterin perusteella tipahtaneet.

Kysyimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Asiantuntijamikrobiologia-yksikön päälliköltä Carita Savolainen-Kopralta, mitä tilanteesta voi päätellä.

Miten merkittävää tartuntatautien väheneminen on tänä keväänä ollut?

Merkittävää. Kaikkia tartuntatauteja, mitä THL seuraa, on esiintynyt tänä keväänä selvästi vähemmän. Sekä virus- että bakteeritartunnoissa on nähtävissä suuria pudotuksia aiempiin keväisiin verrattuna.

Onko tilanne samanlainen koko Suomessa?

Kyllä, tämä sama tilanne on havaittu joka puolella Suomea, sillä infektiot pyyhkivät yleensä aina läpi valtakunnan. Tartuntataudit ovat vähentyneet myös muualla maailmassa. Esimerkiksi influenssakausi on monessa maassa jäänyt huomattavasti aiempaa heikommaksi.

Mistä tämä johtuu?

Varmasti ainakin koronaviruksen myötä lisääntyneestä käsienpesusta. Lisäksi tilanteeseen ovat vaikuttaneet myös kevään aikana vähentyneet sosiaaliset kontaktit. Joiltakin osin tässä voi näkyä tietysti sekin, että ihmiset ovat jättäneet koronaepidemian takia hakeutumatta hoitoon lievemmissä infektioissa, jolloin tauteja ei ole päätynyt rekisteritietoihinkaan.

Alkoivatko tartuntataudit vähentyä ajallisesti silloin, kun koronarajoituksia alettiin maaliskuussa asettaa?

Tilanne alkoi näkyä tilastoissa jo helmikuussa, kun koronasta alettiin puhua laajemmin. Selvimmin tartuntatautimäärät alkoivat vähentyä maaliskuusta eteenpäin, kun valtakunnan tasolla alettiin tehdä koronan vuoksi erilaisia rajoitustoimenpiteitä.

Miten tartuntatautien määrän väheneminen on näkynyt sairaaloiden infektio-osastoilla, joilla hoidetaan tartuntatautipotilaita?

Kentältä tulleiden viestien perusteella osastoilla on tältä osin ollut rauhallisempaa. Sairaaloiden laboratorioista on lähetetty tänä keväänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle myös selvästi aiempaa vähemmän mikrobinäytteitä tutkittavaksi.

Mitä voisimme oppia tästä keväästä?

Voimme oppia sen, että pienillä keinoilla, kuten käsien saippuapesulla ja käsihuuhteiden käytöllä, voidaan vähentää tartuntoja jatkossakin. Tähän asti me emme ole samalla tavalla kiinnittäneet kausi-influenssan ehkäisyssä huomiota myöskään turvaväleihin. Tautien esiintymistä pystyttäisiin rajoittamaan myös jatkossa, jos kiinnittäisimme turvaväleihinkin enemmän huomiota.

Esimerkiksi kaupoissa on tänä keväänä ollut aiempaa enemmän mahdollisuuksia desinfioida käsiään. Kannattaisiko tämä mahdollisuus säilyttää myös jatkossa?

Kannattaisin sitä ilman muuta. Esimerkiksi influenssakausien helpottamiseksi olisi erittäin hyvä, että käsihuuhdetta olisi tarjolla julkisilla paikoilla liikuttaessa ja sitä myös käytettäisiin.

Oletko sairastanut tänä keväänä aiempaa vähemmän? Kerro kokemukseksi, keskustelu on auki 17.6 kello 23:een saakka.