1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valmiuslaki

Oikeusministeri Henriksson: "Valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi"

THL:n johtavan asiantuntijan mukaan Suomessa voisi tulla toisen suuren tautiaallon sijaan pienempiä laineita.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painottaa Ylen aamussa, että valmiuslain voimassaolon jatkaminen edellyttää, että taustalla on syitä, joiden perusteella lain käyttäminen on välttämätöntä.

– Valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi, Henriksson sanoo.

Valmiuslakia voidaan käyttää muun muassa silloin, kun maassa on vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntauti.

Suomen hallitus kokoontuu tänään neuvottelemaan siitä, pitäisikö koronavirustilanteen vuoksi käyttöön otetun valmiuslain käyttöä yhä jatkaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että hallitus saattaa kumota valmiuslain pykälät jo ennen kesäkuun loppua.

Katso myös: Kumotaanko valmiuslain pykälät jo ennen kesäkuun loppua? Yle seuraa suorana nyt

Henriksson ei ota kantaa siihen, milloin valmiuslaki astuisi pois voimasta, mikäli hallitus tänään päättäisi kumota sen.

Kaikkia koronavirustilanteeseen liittyviä rajoituksia ei ole tehty valmiuslain nojalla. Henrikssonin mukaan päinvastoin on pyritty siihen, että rajoituksia on pyritty tekemään normaalin lainsäädännön piirissä.

Tällä hetkellä valmiuslain nojalla on voimassa määräyksiä, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Määräykset liittyvät esimerkiksi työehtoihin, lomaoikeuksiin ja tehohoidon kapasiteettiin.

Keväällä koulujen sulkeminen tehtiin valmiuslain nojalla.

Toisen aallon sijaan ehkä pienempiä laineita

Ylen aamussa vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane ei ota kantaa siihen, millä kriteereillä valmiuslain jatkamisesta tai päättämisestä päätetään. Hän näkee tartuntatautitilanteen muuttuneen.

– Epidemologinen tilanne on rauhallinen ja tapauksia on vähän, eli ei puhuta sellaisesta tilanteesta, mikä oli aikaisemmin.

Sane ei pidä välttämättömänä, että Suomeen iskisi toinen suuri tautiaalto. Aallon sijaan voi ilmetä pienempiä laineita siellä täällä.

– Ei tämä virus ole maailmalta katoamassa, mutta se ei tarkoita suoraan sitä, että tulee isompi aalto.

Mitään tarkkaa ennustetta koronaviruksen toisen aallon mahdollisuudesta ei voi Sanen mukaan antaa. Kaikenlaisiin skenaareioihin olisi joka tapauksessa hyvä varautua.

Juttua muokattu 15.6.2020 klo 10.14: Otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

Kumotaanko valmiuslain pykälät jo ennen kesäkuun loppua? Yle seuraa suorana nyt

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Nuorison bileet, hätävale kuolevasta mummosta ja mies jota "rajoitukset eivät koske" – Yle selvitti: näin valmiuslakia on rikottu