Hyppää sisältöön

Raaka henkirikos järkyttää Guatemalassa: noituudesta syytetty luontaisparantaja poltettiin elävältä

Mayojen alkuperäiskansaan kuulunut Domingo Choc Che teki tutkimusta eurooppalaisten huippuyliopistojen kanssa.

Ihmiset surivat edesmennyttä Domingo Choc Chetä ja vaativat tälle oikeutta Guatemala Cityssä keskiviikkona. Kuva: Esteban Biba / EPA

Keski-Amerikassa sijaitsevassa Guatemalassa ihmisiä on järkyttänyt reilu viikko sitten tapahtunut poikkeuksellisen raaka henkirikos.

Mayojen alkuperäiskansaan kuulunut hengellinen opas ja parantaja Domingo Choc Che, 55, kaapattiin kotikylästään lauantaiyönä 6. kesäkuuta, minkä jälkeen häntä kidutettiin ja lopulta poltettiin elävältä.

Poliisin huostassa olevaa kahta miestä ja kahta naista epäillään Choc Chen murhasta. Kaikkia epäiltyjä ei ole tavoitettu.

Tapauksesta kertoo muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan murhasta epäillyt syyttivät Choc Chetä noituuden harjoittamisesta sukuhaudalla.

Syyttäjän mukaan kaappaajat hakkasivat ja kiduttivat miestä 10 tunnin ajan, minkä jälkeen he kaatoivat tämän päälle bensiiniä ja polttivat elävältä.

Verkossa laajalti levinnyt video Choc Chen viimeisistä hetkistä on järkyttänyt guatemalalaisia suuresti. Maan pääkaupungissa Guatemala Cityssä järjestettiin keskiviikkona suruseremonia, jossa vaadittiin oikeutta uhrille.

Muisto synkästä historiasta

Henkirikos on kuohuttanut erityisesti siksi, että se on herättänyt mieleen kivuliaita muistoja vuonna 1996 päättyneestä, vuosikymmeniä kestäneestä sisällissodasta. Sodan aikana etenkin mayojen alkuperäiskansaan kuuluvia ihmisiä joutui kansanmurhaksi luonnehditun joukkosurman kohteeksi (siirryt toiseen palveluun).

Domingo Choc Che oli tunnettu luontaisparantaja, joka teki tutkimustyötä University College Londonin ja Zürichin yliopistojen hankkeessa, jonka tarkoituksena oli dokumentoida lääkekasveja syrjäisessä Peténin maakunnassa.

Choc Chen surmaajille on arvuuteltu uskonnollista motiivia, sillä heitä on yhdistetty kristillisiin ääriliikkeisiin.

Paikallisen Prensa Libre -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Peténin maakunnan katolinen kirkko tuomitsee teon jyrkästi. Seurakunnan mukaan tekijöiden motiivi ei ollut uskonnollinen, vaan taustalla oli sukuriita.

Lue lisää:

.
.