Osa koronan takia lomautetuista on palannut töihin – Anna Braggelta hupeni hääkassa, hän ehti riemuita töihinpaluusta kunnes liukastui perunaan

Pahin lomautusaalto on hellittämässä, mutta työttömyys saattaa lisääntyä syksyllä.

Lomautukset ja irtisanomiset
Anna Bragge puistossa
Anna Bragge huomasi yli kahden kuukauden lomautuksen aikana, että hän tarvitsee ihmisiä ympärilleen. "Vaikka oma rakas on tosi rakas, ja kotona on kiva olla, niin on mahtavaa nähdä taas ihmisiä." Kuuntele Braggen ajatuksia koronakeväästä lisää artikkelin lopusta löytyvästä Areena-audiosta. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Anna Bragge, 32, ei ihan heti unohda alkuvuotta 2020, sen verran poikkeuksellinen se on ollut.

– Piti olla isot, yli sadan vieraan häät, mutta eihän näin korona-aikana voi sellaisia järjestää. Menimme sittenkin maistraatissa naimisiin, ja pidimme piknikminihäät, jotta kaikilla oli turvallista olla.

Työstään Ravintola Tampellan tarjoilijana Bragge lomautettiin maaliskuussa, ja hän ehti olla kaksi ja puoli kuukautta lomautettuna ennen paluuta töihin.

– Ilman tuoretta aviomiestäni en olisi pärjännyt tänä keväänä. Jouduimme käyttämään hääkassaa, kun normaalituloista hävisi 500 euroa kuussa. Oli tämä taloudellisesti rankkaa.

Bragge kertoo, että parhaimmillaan, kun työvuoroja on paljon, hänelle jää palkasta käteen 1 700 euroa kuukaudessa, mutta keskimäärin summa on noin 1 400 euroa. Lomautuksen aikana hänellä oli 900 euroa käytettävänään kuukaudessa.

Ei häpeää, mutta stressiä ja tylsistymistä

Hallituksen päätös sulkea ravintolat oli Braggelle tavallaan helpotus.

– Oli kauhea stressi ennen kuin tuli tämä lomautus. Joka päivä mennessäni töihin jännitin, tuleeko asiakkaita, riittääkö meidän myynti ja kannattaako ravintolaa pitää auki. Meillä kaikilla oli hyvin painostava olo. Siivosimme jatkuvasti kaikki lattiasta kattoon, koska muuten loppui tekeminen.

Kotona iski tylsistyminen taloudellisen huolen lisäksi. Häpeää Bragge ei lomautuksestaan tuntenut.

– Tiesin, että meillä kaikilla oli sama kohtalo. Se ei ollut häpeää, vaan ennemmin sitä, että olemme kaikki tässä samassa veneessä. Tästä selvitään.

Bragge ei ole tuntemuksineen yksin. Yksistään Pirkanmaalla on tänä keväänä ollut lähes 600 tarjoilijaa lomautettuna, kun vuosi sitten heitä ei ollut yhtään, kertoo Palvelualojen ammattiliiton (PAM) Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders.

PAM Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders puistossa
Aluepäällikkö Elisa Penders on tehnyt koko koronakevään pitkää päivää, niin paljon PAMin jäseniltä on tullut yhteydenottoja. "Pakko toisaalta sanoa, että hallitus on tehnyt aivan loistavia helpotuksia, että ollaan pystytty auttamaan lomautettuja ja irtisanottuja vähän paremmin, kun työttömyysturvaa on katsottu uusin silmin."Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

– Tämä on ollut sellainen kevät, että toivottavasti toista samanlaista ei tule. Yhteydenotoissa on ollut epätoivoa.

Pirkanmaalla työttömien määrä on lähes tuplaantunut vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Pirkanmaan te-toimiston johtaja Riku Immonen näkee silti myös valoa tilanteessa.

– Kyllä se valo tulee siitä, että ravintolat toimivat taas ja palvelusektori alkaa elpymään. Toivottavasti hotellitkin alkavat toimia. Kun globaali talous taas vapautuu, niin se tietää hyvää tuotannolle ja viennille.

Pahin paniikki ohi työmarkkinoilla

Pahimmista lomautusmääristä ollaan Pirkanmaalla ja muualla Suomessa tultu jo hieman parempaan suuntaan, sanoo strategiajohtaja Jouko Nieminen ely-keskusten sekä te-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksesta (KEHA).

Syksyn työllisyystilanteessa Nieminen näkee paljon epävarmuustekijöitä. Uusia yt-ilmoituksia ei ole tullut enää samaan tahtiin kuin maalis–huhtikuussa.

– Meidän täytyy nyt seurata, miten käy määräaikaisille lomautuksille. Aika monet niistä olivat kolmeksi kuukaudeksi. Miten käy taitekohdassa? Palataanko töihin, jatkuvatko lomautukset vai kääntyykö tilanne irtisanomisten puolelle?

työttömät ja lomautetut työnhakijat pirkanmaalla
Lomautettujen määrä on vähenemässä kevään synkimmistä viikoista. Pirkanmaan te-toimiston epävirallisen seurannan mukaan maakunnassa oli pahimmillaan toukokuun alussa 15 344 lomautettua ja kesäkuun puolivälissä pari tuhatta vähemmän eli 13 213. Työttömien määrään vaikuttaa kausivaihtelu eli kesän alussa työmarkkinoille tulevien valmistuvien tulva. Jani Aarnio / Yle

Pirkanmaalla pelätään synkkää syksyä. Riku Immonen toivoo, että lomautusten purku jatkuisi, mutta hän ennakoi kaikille toimialoille matalapainetta.

– Nousu ei ala ihan sähikäisenä.

Immonen ja Nieminen eivät vielä osaa arvioida, minkä verran hallituksen elvytysbudjetti auttaa tähän hetkeen. Niemisen mukaan työllisyysnäkymät ovat hieman paranemassa.

– Sellaista paniikkia, kuin työmarkkinoilla oli huhtikuussa, ei enää ole nähtävissä.

Pahiten koronakriisi on koetellut nimenomaan palvelualoja, matkailua ja erikoiskauppaa. Teollisuudessa mennään vanhalla tilauskannalla kesän yli, mutta Nieminen ennakoi murheita syksyksi myös teollisuuteen ja rakentamiseen.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen talous alkaa toipua loppuvuonna. Työllisten määrä vähenee ja työllisyysaste laskee alle 71 prosenttiin.

"Astuin perunan päälle ja pyöräytin nilkkani"

Koronakriisin takia lomautetun Anna Braggen kevät on ollut tunteita täynnä. Häitä vietettiin toukokuun viimeisellä viikolla.

– En voinut uskoa, että vaikka mentiin vaan pienesti naimisiin, miten paljon jännitystä, onnea ja riemua siihen voi liittyä.

Kesäkuun alussa koitti koko kevään odotettu hetki, eli Bragge sai tiedon töiden jatkumisesta.

– Se riemu moninkertaistui, kun pääsin taas töihin. Ehdin olla viikon töissä. Oli mahtavaa. Asiakkaat, työporukka ja minä itsekin olimme innoissamme, että vihdoin pääsimme tekemään töitä. Ei tarvinnut kököttää kotona neljän seinän sisällä.

Epäonni iski tasan viikko töiden aloituksesta.

– Olin lounasvuorossa ja astuin perunan päälle. Pyöräytin nilkkani ja nyt olen sairauslomalla.

Jalkaa pitää lepuuttaa vielä ainakin ensi viikkoon.

– Tämä on hyvin turhauttavaa, koska minulla on sellainen olo, että petän työtoverit. Tiedän, että nyt pystyisi takomaan, kun rauta on kuuma. On oikeasti puuhaa ja asiakkaita.

Anna Bragge puistossa nilkka paketissa
Tarjoilija Anna Bragge testasi pitkän lomautuksen aikana työkuntoaan. "Kotona pistin välillä kahvakuulan kädelle, ja testasin, että voinko vielä kantaa lautaspinoa." Käsissä olisi voimaa, mutta töissä nyrjähtänyt nilkka ei ihan vielä kestä työntekoa. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Paluu normaaliin on alkamassa myös ammattiyhdistysten konttoreissa.

– Kaksi kuukautta sitten kaikki yhteydenotot koskivat nimenomaan lomautuksia. Huoli oli toimeentulosta. Nyt se on kääntynyt niin, että kysellään jo työvuorojen perään. Ne ovat enemmän jo työsuhdekysymyksiä, mikä tarkoittaa, että lähdetään palaamaan takaisin normaaliin, kertoo Elisa Penders PAMista.

Anna Braggen arvio ravintola-alan syksyn näkymistä ja omasta taloudesta on varovainen.

– Jos pidetään edelleen siitä kiinni, että ravintoloissa voi olla vain puolet asiakkaista, niin se vaikuttaa yrityksiin ja meihin työntekijöihin. Henkilökohtaisella tasolla huolettaa, mitä syksy tuo. Pärjäänkö, jos ei ole niin paljon työvuoroja.

Tuore Braggen aviopari on esimerkiksi päättänyt siirtää suunnitelmiaan ostaa oma asunto.

– Emme me voi tehdä sellaisia päätöksiä ja isoja hankintoja, kun oma talous ei ole vakaa.

Kuuntele Yle Areenasta Anna Braggen haastattelu, jossa hän kertoo erikoisesta keväästään.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus