Hyppää sisältöön

Liito-oravaperheelle kävi köpelösti: kärppä tuhosi koko pesueen emoa myöten – katso Kuopion museon dramaattiset videot

Pesässä asui tiettävästi emo ja kolme poikasta.

Kuopion luonnontieteellinen museo on hakenut luvan pönttökameran asentamiseen liito-oravan pesälle. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Kuopion luonnontieteellisen museon viime viikolla lanseerattu livepönttökamera liito-oravaperheen elämästä (siirryt toiseen palveluun) koki heti alkuvaiheessa dramaattisen käänteen.

Parin päivän sisällä pönttökameran tiedottamisesta kärppä pujahti liito-oravan pesään ja tuhosi koko pesueen emoa myöten. Pesässä asui tiettävästi emo ja kolme noin kuusiviikkoista poikasta.

Kamerataltioinnit näyttävät pesueen lopun

Ensimmäisessä kamerataltioinnissa näkyy (siirryt toiseen palveluun), kuinka kärppä menee pönttöön ja rupeaa raahaamaan kuolleita poikasia ulos pöntöstä.

– Aukko on näätäturvallinen, mutta kärppä siitä mahtuu. Kärppä on semmoinen eläin, että tiesimme hyvin nopeasti, että sieltä ei mitään selviä hengissä. Hetken päästä näkyi, kun se kuljetti yksitellen poikaset ulos ilmeisesti omalle pesälleen, kertoo Kuopion luonnontieteellisen museon ympäristökasvattaja Leena Rinta-Runsala.

Kärppä vieraili pöntöllä vielä ensivisiitin jälkeenkin ja kuljetti ilmeisesti loput saalistaan kuten emon ruhon ulos pöntöstä. (siirryt toiseen palveluun)

Liito-orava on saaliseläin, ja se kohtaa elämänsä aikana monia vaaroja. Livekameran liito-oravaperhe säästyi viirupöllön vierailulta ja harakoiden hätistelyltä, mutta kärpälle oravaemo ei mahtanut mitään.

Useammin liito-oravan vihollisena puhutaan näädästä, viirupöllöstä ja kotikissasta. Museon saaman asiantuntija-arvion mukaan kärpän tai muidenkaan petojen merkityksestä liito-oravakannalle on toistaiseksi varsin vähän tietoa.

Tutkijat ovat ajatelleet, että liito-orava käyttää mielellään pieniaukkoisia pesäkoloja, jotta näätä ei pääsisi niihin.

Uusi liito-oravakamera mahdollinen, jos alueelta löytyy uusi pesue

Kuopion luonnontieteellinen museo pohtii nyt, mikä on pönttökameran tulevaisuus. Kamera kuvaa pönttöä ja sen ympäristöä toistaiseksi.

Pönttöä voivat käyttää myös kolopesijälinnut, ja kameraan voi tallentua muita kiinnostavia luontohavaintoja.

Juhannuksen jälkeen on tarkoitus kartoittaa, löytyisikö alueelta toista liito-oravan pesää, jossa on poikaset. Liito-orava saattaa tehdä kesässä kaksikin poikuetta.

Museo tiedottaa mahdollisesta uudesta liito-oravakamerasta myöhemmin. Pönttökameraan tarvitaan lupa ELY-keskukselta, koska liito-orava on rauhoitettu laji.

Pönttökameran asentaminen on osa Liito-orava-life-hanketta, jonka tavoitteena on parantaa liito-oravan suojelutasoa turvaamalla sen elinympäristöverkostot. Kameran avulla halutaan lisätä ihmisten tietämystä liito-oravan elintavoista ja elinympäristöistä.

Uutista päivitetty 17.6. kello 11:44: Lisätty museon saama asiantuntija-arvo eri petojen yhteydestä liito-oravan kuolemiin.