Pienpanimoilla vaikea kevät – omat myymälät nostivat suosiotaan ja pitivät hengissä

Nyt pienpanimot odottavat lupaa etämyynnille. Sellainen voi olla tulossa vuoden loppuun saakka.

Pienpanimoilla odotetaan etämyynnin mahdollistavaa lupaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pienpanimoiden myynti romahti, kun ravintolat suljettiin ja kaikki yleisötapahtumat lopetettiin keväällä. Korona vähensi selvästi myös vähittäiskaupoissa tapahtuvaa pienpanimotuotteiden myyntiä.

– Kauppiaat eivät ehtineet keskittyä oluthyllyihin, kun ihmiset hamstrasivat vessapaperia, arvioi porilainen pienpanimo Rocking Bear Brewersin yrittäjä Kasper Toroska.

Toroska on myös Suomen Pienpanimoliiton hallituksen jäsen. Hän arvioi, että vähittäiskaupassa pienpanimotuotteiden myynti tippui alle puoleen.

Väki löysi pienpanimoiden omat myymälät

Pienpanimoiden onneksi niiden omat myymälät paikkasivat tilannetta. Asiakkaat löysivät koronasulkujen aikana pienpanimoiden omat myymälät ja halusivat kannattaa paikallisia yrittäjiä.

– Myynti omasta myymälästä kasvoi jopa kymmenkertaiseksi, Toroska sanoo.

Toroskan mukaan pienpanimotuotteiden menekki vähittäistavarakaupoissa on jo lisääntynyt. Ravintolamyynti ei ole kuitenkaan vielä normaalitasolla, vaikka rajoitteita on osittain poistettu.

– Onneksi ihmiset ovat nyt tottuneet käymään panimoiden omissa myymälöissä. Sitä myötä myös olutturismi kasvaa, Toroska sanoo.

Ravintoloiden sulkeminen keväällä kuritti pienpanimoiden taloutta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Edes väliaikainen koronatuki toisi helpotusta

Pienpanimoissa odotetaan nyt toiveikkaana uutta lakia, joka mahdollistaisi oluen väliaikaisen etämyynnin. Asiasta on tehty lakialoite, ja toteutuessaan se olisi voimassa vuoden loppuun saakka.

Tilanne on suomalaisten pienpanimoiden näkökulmasta erikoinen. Asiakas voi tilata olutta itselleen ulkomailta kotiovelle saakka, mutta suomalaisekta pienpanimolta vastaava tilaus ei onnistu. Suomalainen pienpanimo ei voi tilausta lähettää, vaan asiakkaan pitää käydä se itse hakemassa.

– Kysyntää olisi ympäri Suomen. Me emme kuitenkaan voi lähettää, joten olemme ihan eriarvoisessa asemassa kuin ulkomaiset toimijat, Kasper Toraska sanoo.

Lue myös:

Paikallisuus kantaa eniten

Vaikka pienpanimoissa toivotaan etämyyntilupaa, on paikallinen asiakaskunta erittäin tärkeä panimon menestymiselle.

Erityisesti koronakevään aikana oluen ystävien kotiseuturakkaus näytti nostavan päätään, mutta tutkittua tietoa kotiseutu-uskollisuudesta oluen kulutuksessa ei ole.

– Kyllä paikallisen väestön rooli on kuitenkin suurin tukipylväs pienpanimoille, arvioi Suomen Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä.

Suomessa on nyt yli sata pienpanimoa. Useat niistä ovat erittäin pieniä ja yrityksinä vielä hyvin nuoria. Mäkelän mukaan niitä ei välttämättä tunneta vielä edes omalla paikkakunnalla.

Kaikki panimot eivät kuitenkaan edes halua kasvaa. Riittää kun ne menestyvät omassa mittakaavassaan.

– Se on niiden vahvuus, Mäkelä sanoo.

Lue lisää: