1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. journalismi

Ilmajoki-lehden päätoimittajan ero on herättänyt keskustelua sananvapaudesta – onko paikallislehtien painostaminen maan tapa?

Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen hallituksen jäsen Arto Henriksson sanoo, että ulkoa tulevaa painostusta on helpompia torjua kuin lehden sisältä tulevaa.

Terhi Pirilä-Porvali ehti olla Ilmajoki-lehden päätoimittajana puolisentoista vuotta. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Ilmajoki-lehden päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvalin irtisanoutuminen on herättänyt keskustelun lehdistön sananvapaudesta.

Pirilä-Porvali kertoi perjantaina, että hän lähti paikallislehden päätoimittajan paikalta koska lehden hallitus oli pyrkinyt vaikuttamaan lehdessä julkaistaviin sisältöihin.

Pirilä-Porvalin mukaan häntä painostettiin olemaan julkaisematta uutista, jossa kerrottiin kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen, vaikka tämä oli koronakaranteenissa Espanjan matkan jälkeen.

Pirilä-Porvali on saanut irtisanoutumisratkaisustaan runsaasti palautetta sekä yleisöltä että toimittajakollegoilta.

– Kannustavaa ja ymmärtävää palautetta on tullut valtavasti ja se tuntuu tosi hyvältä tämmöisessä hankalassa tilanteessa tietysti, kertoo Pirilä-Porvali.

Erityisesti Pirilä-Porvalia lämmitti suuren yleisön ymmärrys lehdistönvapauden merkityksestä.

Toimittajana Pirilä-Porvali on työskennellyt muun muassa Pohjalaisessa, Nelosen uutisissa ja Ylen Pohjanmaan Radiossa. Kuva: Veli-Pekka Katajamäki

"Pelkäsin, että sortuisin itsesensuuriin"

Terhi Pirilä-Porvali päätyi irtisanoutumiseen kun hän pohti mitä vaihtoehtoja hänellä oli.

– Ajattelin, että jos tämä jatkuu ja niitä tilanteita tulee jatkossa eteen, niin silloin tarvitsisin sen tosi vahvan tuen omistajataholta. Pelkäsin myös sitä, että sortuisin pikku hiljaa itsesensuuriin eli jättäisin uutisoimatta hankalat aiheet tai en tekisi hankalien henkilöiden kanssa juttua enkä halunnut sitä.

Pirilä-Porvali sanoo, että lehdistön riippumattomuus on niin keskeinen ja periaatteellinen kysymys, ettei lehteä voi ohjailla ulkopuolelta.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski sanoo esittäneensä Pirilä-Porvalille toivomuksen sähköpostitse, että lehti arvioisi uudelleen uutisointia Espanjasta korona-aikana palanneen ja karanteenin väliin jättäneen kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen.

Pirttikosken mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän esitti tällaisen toiveen päätoimittajalle.

– Itse pohdin, että lietsooko uutisointi korona-aikana kuntalaisten keskuudessa vain paniikkia. Se oli toivomus, tällä tavalla sen ilmaisin päätoimittajalle, Pirttikoski kertoo.

Pirttikosken mukaan Terhi Pirilä-Porvali ei vastannut sähköpostiviestiin, eikä ilmaissut hänelle kokeneensa tulleensa painostetuksi.

Ilmajoki-lehden päätoimittajan ero on ollut näyttävästi esille monissa medioissa. Pirttikosken mukaan tällaista mainetta hän ei olisi toivonut kunnalle. Hän itse ei aio jatkaa asiasta keskustelua.

– Tästä on nyt tehty suurempi asia, kuin mitä se onkaan, Pirttikoski toteaa.

Seppo Pirttikoski ei koe painostaneensa, vaan antaneensa ehdotuksen. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Ilmajoki-lehti harkitsee kommentoimista

llmajoki-lehden hallituksen puheenjohtaja Liisa Äärynen ei halua kommentoida asiaa ainakaan vielä maanantaina.

– Olemme ainakin tähän asti sopineet näin, että emme lehden sisäisistä asioista anna kommenttia.

Kysyttäessä lehden riippumattomuuden vaarantumisesta Äärynen toteaa lyhyesti, ettei usko lehden riippumattomuuden vaarantuneen.

– Ei, en usko siihen. Olemme Terhin kanssa jutelleet paljon, kun olen entinen päätoimittaja.

Äärynen kertoo olevansa huonossa paikassa ja lupaa palata asiaan tiistaina.

Päivitys: Äärynen ei suostu tiistaina edelleenkään kommentoimaan asiaa. Hän kertoo, että asiaan otetaan kantaa ensin torstaina ilmestyvässä Ilmajoki-lehdessä.

Vaikutusyrityksiä muissakin lehdissä

Painostusyritykset eivät ole poikkeuksellisia suomalaisessa lehdistössä. Tai niin ainakin ovat toimittajakollegat paikallisista ja isommistakin sanomalehdistä Pirilä-Porvalille kertoneet.

– Olen kevään aikana keskustellut monen toimittajan kanssa ja he ovat kertoneet vaikutusyrityksistä. Yleensä ne ovat tulleet kuntien virkamiesten taholta. Se, että omistajataho olisi valmis suostumaan painostukseen, on ollut harvinaista, Pirilä-Porvali kertoo.

Ilmajoki-lehden päätoimittajan irtisanoutuminen julkaisupainostuksen takia ihmetyttää ja huolestuttaa Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksessä. Hallituksen jäsen, entinen puheenjohtaja Arto Henriksson pitää painostusta vakavana asiana. Ulkoa tulevaa julkaisupainostusta on helpompia torjua kuin lehden sisältä tulevaa.

Henrikssonin mukaan sisältä tuleva painostus on harvinaista.

– Toki päätoimittaja joutuu hallituksen kanssa keskustelemaan lehden linjasta, mutta kyllä tämä on harvinainen tapaus. Jos painostus kohdistuu työsuhteeseen, kuten olen tässä ymmärtänyt kohdistuneen, niin silloin on vakavasta asiasta kyse, Henriksson kertoo.

Terhi Pirilä-Porvalin eroon johtaneista syistä uutisoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen. (siirryt toiseen palveluun)