1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan matkailu

Matkustus vapautuu tänään kuuteen maahan mutta ei esimerkiksi Kreikkaan, vaikka tautitilanne on siellä hallinnassa – miksi?

Matkailuala on menettänyt koronavirustilanteen vuoksi miljardeja euroja, eikä loppua ole tiedossa.

Euroopan matkailu
Många lockades till badstranden Malvarrosa i Valencia 14.6.2020
Uimaranta Valenciassa, Espanjassa. Kuvituskuva.EPA-EFE/All Over Press

Suomi on vapauttanut matkailun Baltian maihin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Näistä maista voi nyt matkustaa Suomeen, eikä niistä palaavalle suomalaismatkustajalle enää suositella kahden viikon karanteenia.

Vaikka Suomen kansalaisella on oikeus matkustaa Suomeen tai pois Suomesta, hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista kaikkialle muualle paitsi yllämainittuihin kuuteen maahan.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti otti hallituksen viime viikkoisen päätöksen matkustusrajoitusten lieventämisestä vastaan pettyneenä.

– Linjaus oli varovainen, hän toteaa.

Matkailualan liitto on Suomessa toimivien, matkatoimistoliikettä ja muuta matkailualan toimintaa harjoittavien yritysten yhteenliittymä. Vaikka kuuden maan matkailun vapauttaminen auttaa bisnestä käynnistymään, toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti odotti enemmän.

– Jos määrittävä tekijä matkailun vapauttamiselle on samankaltainen tautitilanne kuin Suomessa, niin sillä perusteella pitäisi voida matkustaa esimerkiksi Kroatiaan, Kreikkaan ja moneen muuhun maahan, jossa tautitilanne on ollut pitkään jopa parempi kuin täällä. Siinä mielessä linjaus oli nurinkurinen.

Esimerkiksi Kreikassa toimet koronavirukset leviämisen estämiseksi aloitettiin ripeästi. Tällä hetkellä liki 11 miljoonan asukkaan maassa koronavirustartuntoja on 3121 ja viruksesta johtuneita kuolemia 183.

Syy matkailuyrittäjien turhautumiseen on yksinkertainen: matkailuala on menettänyt koronavirustilanteen vuoksi miljardeja euroja, eikä loppua ole tiedossa.

Sotiiko linjaus vapaan liikkumisen periaatteita vastaan?

Mäki-Fräntin mukaan hallituksen päätös sotii EU:n vapaan liikkumisen periaatteita ja tasavertaisuusperiaatteita vastaan. Liitto kysyy, onko hallitus toiminut EU-lainsäädännön mukaisesti (siirryt toiseen palveluun) valikoidessaan vain muutamat maat niiden jäsenvaltioiden joukosta, joka tautitilannekriteerit täyttää.

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professorin Juha Raition mukaan on olennaista pohtia pandemian aiheuttamaan uhkaan liittyviä tosiasioita, kun asiaa arvioidaan oikeudellisesti.

– Globaali pandemia on poikkeuksellinen tilanne, jossa ei voida tulkita henkilöiden vapaata liikkuvuuttakaan normaaliajan tavoin. Pandemia aiheuttaa vakavan uhkan kansanterveydelle ja jokaisen jäsenvaltion toimivallassa ja myös vastuulla on arvioida, millaisia toimia tämä uhka edellyttää.

Suomi voi sulkea raja-asemiaan kansanterveyteen sekä yleiseen turvallisuuteen ja järjestykseen perustuen. Lisäksi kansanterveys on henkilöiden vapaan liikkuvuuden rajoittamisperuste, mikä ilmenee EU:n perussopimuksesta.

Rajanylityspaikan sulkemisella ei kuitenkaan saa estää Suomen kansalaisen oikeutta saapua maahan tai lähteä maasta eikä loukata EU-kansalaisten oikeuksia, joihin henkilöiden vapaa liikkuvuus EU:n alueella kuuluu.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi Ylelle, että koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia puretaan vaiheittain, seuraten edellisten purkutoimien vaikutuksia. Ohisalon mukaan näin suosittavat WHO sekä Euroopan komissio.

– Suomeen suuntautuvan liikenteen rajoitusten osalta on lähdetty liikkeelle lähialueista ja samankaltaisten epidemiatilanteen maista. Tilannetta tarkastellaan uudelleen vajaan kahden viikon kuluttua, hän kertoo.

"Suomen linjana on ollut suojata EU-kansalaisten henkeä"

Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio pitää Suomen pandemian torjumista varten omaksumaa politiikkaa johdonmukaisena.

– Minun on vaikea nähdä että se olisi tässä kysymyksessä, jossa matkustusrajoituksia avataan eri asteisesti eri jäsenvaltioihin, syrjivää. Suomen toimintaa ohjaa selvästi kansanterveyden intressit, mikä on hyväksyttävä rajoitusperuste henkilöiden vapaalle liikkuvuudelle.

Raition tulkinnan mukaan Suomi ei ole toiminut EU-hengen vastaisesti, sillä Suomessa on eletty poikkeusoloissa. Hän sanoo, että tosielämässä kaikkia oikeuksia ei voida aina toteuttaa täysimääräisesti, vaan on valittava, kumpaa toisilleen vastakkaiseen lopputulokseen johtavista oikeuksista tai periaatteista suojataan enemmän.

– Suomen linjana on ollut suojata EU-kansalaisten henkeä ja terveyttä enemmän kuin liikkumisvapautta. Pandemia on käytännön syistä tähän pakottanut, sillä viruksen kantaja voi olla kuka vain, Raitio sanoo.

Utsikt från Gediminastornet i Vilnius mot Gamla staden i bakgrunden till vänster, Katedralen i förgrunden och floden Neris till höger.
Maanantaista lähtien esimerkiksi Vilnaan voi jälleen matkustaa Suomesta vapaasti.Gustaf Antell

Mittavia tappioita – mutta myös pelastettavaa

Matkailuala on ollut kriisissä koronavirusilanteen vuoksi jo tammikuusta lähtien. Siksi rajojen avautumista odotellaan henkeä pidätellen.

Työ- ja elinkeinoministeriön, Visit Finlandin, Tilastokeskuksen ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n yhteisestä selvityksestä käy ilmi, että matkailijoiden kulutuksen arvioidaan supistuvan Suomessa koronapandemian vaikutuksesta 60–70 prosenttia tänä vuonna.

Visit Finlandin tutkimuspäällikön Katarina Wakosen mukaan toivoa kuitenkin on.

– Suomessa talvi- ja kesämatkilu on aika lailla tasoissa, toisin kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa, jossa koko vuoden huipputili tehdään parin kesäkuukauden aikana.

Matkailualan liiton mukaan viime talvisesonki oli Suomessa erinomainen. Vaikka kevään ja kesän osalta tiedosssa on merkittäviä tappioita, uudet tavoitteet ovat jo tiukasti syksyssä.

– Nyt tähdätään siihen, että loppukesästä ja alkusyksystä saataisiin vielä ulkomaisia matkailijoita. Myös talven matkojen markkinointi ja Suomen talven markkina-aseman puolustaminen aloitetaan, Wakonen sanoo.

Kirittävää riittää. Viime vuonna suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden Suomessa käyttämän rahan määrä oli arviolta 16,1 miljardia euroa. Arvioiden mukaan kestää ainakin vuoteen 2022 ennen kuin kysyntä palautuu viime vuoden lukuihin.

Vastauksia toivotaan lähiviikkoina

Pitkittynyt epävarmuus on aiheuttanut matkailualan yrittäjille akuutin pattitilanteen. Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kertoo, että esimerkiksi monilla majoitusliikkeillä on varauksia ryhmille, jotka olisivat tulossa ulkomailta Suomeen jo lähiviikkoina.

– Heidän varauksensa ovat yhä kiinni suomalaisissa majoitusliikkeissä. Yritykset eivät voi myydä näitä varauksia eteenpäin kiinnostuneille kotimaanmatkailijoille, koska eivät vielä tiedä pääsevätkö ulkomaalaiset matkailijat tänne.

Matkailuyrittäjät eivät ole pettyneitä vain Suomessa. Esimerkiksi Saksassa pidettiin toivoa yllä, että Suomi avautuisi samaan aikaan muun Euroopan kanssa. Euroopan komissio on kehottanut avaamaan kaikki unionin sisärajat tämän viikon aikana.

Suomessa rajavalvontaa on määrä pohtia seuraavan kerran ensi viikolla.

– Heinäkuun alku on kriittinen ajankohta, jolloin matkailua pitäisi päästä viimeistään käynnistämään. Rajoja on avattava, jotta yritykset pääsevät auttamaan itse itseään tässä vaikeassa tilanteessa, Mäki-Fränti sanoo.

turisteja Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä joulukuussa 2019
Matkailuyrittäjät toivovat, että matkailu saataisiin käynnistymään talvisesongiksi.Annu Passoja / Yle

Minne nyt saa matkustaa?

Suomesta voi 15.6. lähtien matkustaa vapaasti Norjaan, Tanskaan, Viroon, Islantiin, Latviaan ja Liettuaan. Niistä palaavien suomalaismatkustajien ei myöskään tarvitse jäädä kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista kaikkiin muihin maihin. Ulkomaille halajavien kannattaa myös ottaa huomioon, että vaikka Suomesta kukaan ei estäisi lähtemästä, eri maissa on erilaisia rajoituksia ja maahantulokieltoja.

Muu Eurooppa ja maailma ovat myös alueita, joilta palaavien kehotetaan pysyttelevän karanteenissa.