Yhdysvaltalainen entinen sotilas tuomittiin Venäjällä 16 vuoden vankeuteen vakoilusta

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo, ettei oikeudenkäynti ollut reilu ja vaatii vapauttamaan tuomitun Paul Whelanin.

Venäjä
Paul Whelan
Anton Novoderezhkin / AOP

Moskovalainen tuomistuin on tuominnut Yhdysvaltain merijalkaväen entisen sotilaan Paul Whelanin 16 vuodeksi vankilaan vakoilusta.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB pidätti Whelanin moskovalaishotellissa 1,5 vuotta sitten. Hänen väitetään vakoilleen Yhdysvalloille.

Whelan, 50, on Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian ja Irlannin kansalainen. Hän on viimeksi työskennellyt ajoneuvojen osia valmistavan BorgWarner-yhtiön turvallisuuspäällikkönä.

Tuomioistuimen mukaan hän jäi kiinni verekseltään, kun oli katsomassa tietokoneellaan salaiseksi luokiteltuja tietoja. Whelanin mukaan hänet lavastettiin. Hän sanoo saaneensa tiedoston venäläiseltä tuttavaltaan ja luulleensa, että siinä on lomakuvia.

Whelan aikoo valittaa tuomiosta. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vaatii Venäjää vapauttamaan Whelanin välittömästi. Pompeon mukaan oikeudenkäynti ei ollut reilu: se oli salainen, todisteet salattiin eikä puolustus saanut kutsua riittävästi todistajia.

Puolustusasiantuntijan mukaan Whelanille on kerrottu, että hänet vaihdetaan Yhdysvalloissa olevaan venäläisvankiin. Venäjän ulkoministeriö sanoo ehdottaneensa vankienvaihtoa useasti.

Aiheesta aiemmin:

Venäjällä jatkettiin vakoilusta epäillyn entisen amerikkalaissotilaan pidätystä

Lähteet: AFP, Reuters, Tass