Väärän väriset ja kokoiset karkit päätyvät nyt pusseihin ja kauppojen hyllyille – makeisvalmistajatkin ryhtyivät vähentämään hävikkiä

Makeisvalmistajat Fazer ja Panda markkinoivat hävikkimakeisilla. Fazer aikoo puolittaa hävikin lähivuosina.

makeiset
Pandan Hukkapussi makeisia.
Makeisvalmistaja Panda pussittaa hävikkimakeisia myyntiin Vaajakosken tehtaassaan.

Väärän malliset ja väriset karkit päätyvät entistä harvemmin roskiin, sillä makeisvalmistajat ovat ryhtyneet pussittamaan hävikkikarkkejaan.

Makeisvalmistaja Panda toi tänä keväänä markkinoille hävikkimakeisia sisältävän Hukkapussin. Pussissa on erilaisia lakritseja ja rakeita.

Hukkapussi sisältää makeisia, jotka poikkeavat kooltaan ja väriltään muista samanlaisista makeisista.

Vaajakoskella pussitetaan aiemmin hävikiksi menneet yksittäiset makeiset eli sellaiset makeiset, jotka eivät mene laadunvarmistuksen läpi.

– Maultaan hävikkimakeiset ovat priimaa, mutta ulkonäkö vaihtelee, sanoo Pandan markkinointipäällikkö Anna Willberg.

Pandan Hukkapussi makeispussi.
Panda aikoo tehdä Hukkapussia niin paljon kuin hävikkiä tulee.Simo Pitkänen / Yle

Myös uusia makeisia kehiteltäessä syntyy karkkien hävikkiä.

– Hävikkituotteiden määrä vaihtelee ajankohdasta riippuen paljon, joten tarkkoja määriä hävikistä on vaikea antaa, kertoo markkinointipäällikkö Willberg.

Willbergin mukaan pieni haaste on se, että hävikkiä ei synny suuria määriä.

– Teemme Hukkapussia niin paljon kuin hävikkiä tulee.

Panda on saaanut hävikkikarkkien pussituksesta positiivista kuluttajapalautetta.

Fazer aikoo puolittaa makeishävikin 10 vuodessa

Fazer Makeisten tavoitteena on puolittaa makeishävikki vuoteen 2030 mennessä.

– Pyrimme vähentämään tuotannossamme syntyvää hävikkiä jatkuvasti parantamalla toimenpiteitämme ja useilla kehitysprojekteilla, kertoo Fazer Makeisten ja Fazer Suomen viestintäjohtaja Liisa Eerola.

Yleisimmät laatuvirheet Fazerin mukaan hävikkierissä ovat värivirheet, karkkien liian suuri tai pieni koko tai väärän karkin eksyminen karkkisekoitukseen.

– Sokerimakeisten, kuten hedelmämakeisten ja salmiakin valmistuksessa hävikkiä syntyy eniten tuotantoerien valmistuksen alussa ja lopussa, sanoo Eerola.

Fazer Makeiset toi markkinoille viime syyskuussa Makea Moka -karkkisekoituksen.

Makea Moka on hävikkikarkkipussi, jossa on Lappeenrannan tehtaalla valmistettuja, mutta laadunvalvonnassa hylättyjä makeisia.

– Karkeissa saattaa olla visuaalinen virhe tai ne ovat esimerkiksi liimaantuneet yhteen mutta maku on erinomainen, kertoo Eerola.

Fazer kertoo käyttävänsä uudelleen raaka-aineita mahdollisimman paljon. Uusiokäytöllä on Fazerin mukaan iso rooli muun muassa makeisten valmistamisessa.

– Useiden tuotteiden valmistuksessa voidaan käyttää valmistetta itseään: esimerkiksi marmeladi valetaan nestemäisenä muotteihin. Epämuodostuneet tai toisiinsa takertuneet marmeladit voidaan sulattaa ja lisätä uudelleen marmeladikeitokseen, kertoo Eerola.

Makeisvalmistaja Fazer valmistaa suklaatuotteet Vantaalla sijaitsevassa tehtaassa ja muut makeiset Lappeenrannassa.

Pandan Hukkapussi makeisia.
Hävikkipussiin päätyvät karkit eivät täytä laatuvaatimuksia väristä ja koosta.Simo Pitkänen / Yle

Panda viettää yhtiön 100-vuotisjuhlaa

Ensi syksynä Panda tuo markkinoille toisen Hukkapussin, joka sisältää suklaata. Pandan joulutuotteiden valmistus alkaa kesällä, ja silloin syntyy jonkin verran suklaahävikkiä.

Panda on myös myynyt useita vuosia tehtaanmyymälässään Vaajakoskella suklaapusseja, jotka ovat niin sanottua hävikkisuklaata.

Panda viettää 100-vuotisjuhlavuottaan ja korostaa nyt vastuullisuutta. Hävikkikampanjan lisäksi Panda aloitti soiden suojelukampanjan Suomen Luonnonsuojeluliiton hallinnoiman soiden ennallistamispalvelun Hiilipörssin kanssa.

– Vastuullisuutta tehdään koko arvoketjussa: tuotannossa, raaka-aineiden hankinnoissa, pakkausmateriaaleissa ja kiertotaloudessa, kertoo Orklan viestintäjohtaja Suomessa Nina Olin.

SOK perusti Pandan Vaajakoskelle vuonna 1920. Tehdas on toiminut sata vuotta samalla tontilla.

Nykyään Panda kuuluu myös Suomessa toimivaan, norjalaiseen Orkla-konserniin.