1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ääriliikkeet

Saksassa alkaa vuoden seuratuin oikeudenkäynti – Ampuiko oikeistoradikaali pakolaismyönteisen paikallispoliitikon?

Teosta on syytettynä kaksi miestä, joilla on molemmilla tausta äärioikeistoliikkeissä. Paikallispoliitikko Walter Lübcke ammuttiin viime kesäkuussa.

Poliisi tutki rikospaikkaa surmatun paikallispoliitikon Walter Lübcken kotona. Lübcke ammuttiin kotinsa terassille kesäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä vuonna 2019. Kuva: Armando Babani / EPA

BERLIINI Saksassa alkaa tänään tiistaina valtaisaa huomiota saaneen poliitikkomurhan oikeudenkäynti.

Keskisaksalaisen Kasselin kaupungin paikallispoliitikko Walter Lübcke ammuttiin kotinsa terassille kesäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä vuonna 2019. 65-vuotias Lübcke kuoli päähän osuneeseen luotiin.

Teosta on syytettynä kaksi miestä, joilla on molemmilla tausta äärioikeistoliikkeissä.

Kristillisdemokraattista CDU-puoluetta edustanut Lübcke tuki samasta puolueesta tulevan liittokansleri Angela Merkelin avointa pakolaispolitiikkaa ja puhui julkisuudessa turvapaikanhakijoiden puolesta.

Hän sai sen vuoksi vihapostia ja koki uhkailua. Lübcke oli myös listattu äärioikeistosivuilla kohteeksi.

Jos murha katsotaan oikeudessa äärioikeistoradikaalin tekemäksi, kyseessä on ensimmäinen äärioikeiston tekemä poliitikkomurha sitten natsiaikojen.

Lue Ylen laaja reportaasi Saksan poliitikkojen kokemasta väkivallasta ja uhkailusta: "Saksa heräsi uuteen todellisuuteen poliitikkomurhan jälkeen – Myös berliiniläispoliitikko Anne Helm oli tappolistalla, ja bussipysäkillä hänen viereensä istui kaksi miestä"

Pääsyytettyä epäillään myös irakilaismiehen puukotuksesta

Pääsyytetty on 46-vuotias Kasselissa asuva mies, joka otettiin kiinni pian teon jälkeen viime vuoden kesäkuussa. Hänellä on tausta äärioikeistopiireissä.

Pääsyytetty tunnusti pian pidätyksen jälkeen, mutta perui tunnustuksensa myöhemmin. Miestä syytetään lisäksi irakilaisen turvapaikanhakijan puukotuksesta vuonna 2016. Uhri haavoittui iskussa.

Poliisin erikoisjoukot saattoivat Walter Lübcken murhasta epäiltyä miestä. Arkistokuva heinäkuulta 2019. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Toinen poliitikkomurhasta syytetty on 44-vuotias mies, jolla on niin ikään tausta äärioikeistoliikkeessä. Häntä epäillään avunannosta murhaan.

Syyttäjän mukaan murhan motiivi on rasistinen ja nationalistinen.

Oikeudenkäynti alkaa tiistaina kello 10 Saksan aikaa Frankfurtissa Hessenin osavaltiossa. Paikalle on ilmoittautunut yli 200 median edustajaa.

Koronaturvatoimien vuoksi oikeussaliin otetaan vain 19 toimittajaa 1,5 metrin turvavälein.

Kolme äärioikeistovihan motivoimaa iskua vuodessa

Murha on herättänyt Saksassa valtaisaa julkisuutta. Saksassa on tehty vuoden sisällä kolme tappavaa iskua, joiden motiiviiksi epäillään äärioikeistolaista vihaa.

Hallen kaupungissa aseistautunut mies yritti jom kippur -juhlapäivänä lokakuussa tunkeutua synagogaan, ja joukkomurha vältettiin vain täpärästi. Ampuja ei päässyt sisään mutta tappoi lopulta kaksi sivullista.

Hallen kaupungissa aseistautunut mies yritti viime lokakuussa tunkeutua synagogaan. Kuva: Clemes Bilan / EPA

Lue lisää: Saksassa juutalaisviha vahvistuu ja joukkomurha jäi vain yhden oven päähän – "Minulle sanotaan: Totu siihen"

Hanaun kaupungissa paikallinen mies ampui helmikuussa yhdeksän maahanmuuttajataustaista ihmistä sekä itsensä ja iäkkään äitinsä.

Saksassa on tuoreiden rikostilastojen mukaan kasvussa sekä äärioikeistolainen että äärivasemmistolainen rikollisuus. Sisäministeri Horst Seehofer nimesi (siirryt toiseen palveluun)toukokuun lopussa äärioikeiston suurimmaksi uhkaksi yhteiskunnalle.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajalta: Poliitikkomurha, synagogaisku ja Hanaun ampuminen – äärioikeistolainen viha tappaa Saksassa