"Kysyntä on hurjaa ja markkina kuin villi länsi", sanoo myyntipäällikkö viilenninkaupasta – helleviikonloppu ja ennusteet räjäyttivät kysynnän

Ilmalämpöpumpun asennusta saa odotella viikoja, siirrettäviä viilentimiä on vielä tarjolla.

Jos ulkona on viilemäpää kuin sisällä, tuuletin viilentää parhaiten kun sen laittaa puhaltamaan asunnon kuumaa ilmaa ikkkunasta ulos. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kun helteet painavat päälle, ihmiset saavat kuumuudesta tarpeekseen ja haluavat viilennystä. Mieluiten heti.

– Ilmanviilentimet ja ilmastointilaitteet loppuivat viikonvaihteessa kesken, tuulettimia vielä jonkin verran jäi, kertoo Jyväskylän Seppälän Prisman käyttötavaran apulaismyyntipäällikkö Mikko Venemies.

Iisalmen Veikon Koneesta puolestaan kerrotaan, että kysyntä on kasvussa, mutta laitteita löytyy edelleen hyllystä. Myös verkkokaupoissa siirrettäviä viilentimiä on hyvin saatavilla.

– Arvelen, että buumi ei ole vielä alkanutkaan. Jos helteet jatkuvat, kaikki haluavat viilentimen yhtä aikaa, ja sitten ne kyllä loppuvat, sanoo Iisalmen Veikon Koneen kauppias Arto Kaikkonen.

Helle myy viilentimet

Suomen ylle pyörähti viime viikon puolivälin paikkeilla lännestä lämmin ilmamassa. Hellerajat rikkoutuivat Lapissakin, yli 27 asteen lämpötiloja mitattiin muun muassa Sodankylässä ja Inarissa.

Kysyntää viilennykselle on.

– Ei ole vielä sellaista kesää itsellä takana, että näiden viilentimien myymisessä olisi ongelmia ollut. Kysyntä on hurjaa ja markkina on kuin villi länsi, sanoo Jyväskylän Seppälän Prisman käyttötavaran apulaismyyntipäällikkö Venemies sanoo.

Ilmanviilennin toimii siten, että laitteeseen lisätään vettä tai jäätä, joka viilentää laitteen puhaltaman ilman. Se ei sisällä kylmäainetta, eikä tarvitse lämpimän ilman tai kondenssiveden poistoa, mutta lämpötilan säätelyä laitteessa ei ole.

Ilmastointilaite toimii kylmäaineella, ja siinä voi asettaa halutun lämpötilan. Laite vaatii tuottamalleen lämpimälle kostealle ilmalle poistoputken ulos asunnosta.

– Siirrettävällä laitteella voi kohtuullisesti viilentää ehkä viitisenkymmentä neliötä yhtenäistä tilaa, Venemies sanoo.

Ilmalämpöpumppuja myös kerrostaloihin

Pysyvämpi ja tehokkaampi viilennys saadaan ilmalämpöpumpulla. Sellainen vaatii kiinteän asennuksen, ja maksaa siirrettävän laitteen muutaman satasen sijaan tuhansia euroja.

– Viime viikonvaihde räjäytti kysynnän. Nyt jos tilaa, niin parin - kolmen viikon jonon on ilmalämpöpumpun asennuksiin. Monet ottavat sen silti, koska heinä-elokuussa ne helteet yleensä ovat, sanoo Lämpöykkösen markkinointijohtaja Matti Perkkiö.

Omakotitaloissa ilmalämpöpumppu maksaa itseään takaisin lämmityskaudella, sillä se säästää lämmitysenergiaa. Osa tilaajista onkin sellaisia, jotka ovat jo harkinneet pumppua säästääkseen talvella lämmityksessä, mutta hankintapäätös on tehty viilennyksen vuoksi.

Perkkiön mukaan pumppuja menee nyt myös kerrostaloihin, vaikka niissä pumppu ei tuokaan säästöä lämmityksen kautta.

– Noin kolmasosa asennuksistamme tehdään tällä hetkellä kerrostaloihin, joihin pumppuja ei talvikaudella mene käytännössä lainkaan, Perkkiö sanoo.

Lue myös: