YK:n ihmisoikeusneuvosto pui Yhdysvaltain rasismia Afrikan pyynnöstä – "Floydin kuolema ei mikään yksittäistapaus"

Yhdysvallat vetäytyi ihmisoikeusneuvostosta kaksi vuotta sitten, kun presidentti Donald Trump oli tyytymätön sen suhtautumiseen Israeliin.

ihmisoikeudet
Mielenosoittajia
Atlantassa Georgiassa puhkesi uusia rasismin ja poliisiväkivalla vastaisia mielenosoituksia, kun poliisi ampui 27-vuotiaan Rayshard Brooksin.John Amis / EPA

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan Yhdysvaltain järjestelmään sisältyvästä rasismista, poliisiväkivallasta ja väkivallasta mielenosoittajia kohtaan.

Kokousta pyysi Burkina Faso Afrikan maiden puolesta. George Floydin kuolema ei valitettavasti ole yksittäistapaus, maat sanoivat kirjeessään YK:lle.

Yhdysvalloissa puhkesi laajoja mielenosoituksia, kun Floyd kuoli 25. toukokuuta poliisin pidettyä polveaan hänen niskallaan liki yhdeksän minuutin ajan pidätyksen yhteydessä. Mielenosoitukset ovat levinneet myös muihin maihin.

Afrikan maat huomauttavat, että jo ennen tätä useat aseettomat afrikkalaista alkuperää olevat ihmiset ovat kokeneet saman kohtalon poliisin käsissä.

Lue lisää Yhdysvaltain poliisiväkivallasta tästä

Perjantaina Atlantassa Georgiassa järjestettiin lisää mielenosoituksia, kun poliisi ampui mustan Rayshard Brooksin.

Yhdysvallat ei ole ihmisoikeusneuvoston jäsen. Presidentti Donald Trump päätti irtauttaa maansa neuvostosta kaksi vuotta sitten, koska väitti sen suhtautuvan Israeliin puolueellisesti. Trumpin päätös herätti laajaa arvostelua.