Yli 600 savusaunassa kylpenyt Seppo Leskinen julisti saunarauhan Jämsässä: "Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta"

Kansainvälinen savusaunaklubi on huolehtinut saunarauhasta jo noin 35 vuotta.

saunat
Kolme miestä savusaunan lauteilla.
Saunan päivän saunojia Jämsän Saunakylässä.Petri Aaltonen / Yle

Jos on saunonut 618:ssa savusaunassa, voiko vielä sanoa, mikä niistä on ollut paras? Kansainvälisen savusaunaklubin räppänämestari Seppo Leskiselle kysymys on helppo: Sysmässä Saha-nimisen miehen 160-vuotiaan savusaunan löylyjä ei ole voittanut mikään.

– Kyllä hyvän nahassaan tuntee. Ne löylyt olivat upeat. Mutta kyllä savusauna on aina hyvä. Vaikka rakennus olisi ruppana, löyly on silti hyvä, hän sanoo.

Leskisen mielestä oikea sauna on ehdottomasti savusauna. Erilaisten savusaunojen kokemuksia hän on arvioi keränneensä 50 vuotta.

Saunarauhan julistuksen merkitys on Leskisen mukaan yksinkertainen: että ihmiset ymmärtäisivät saunoa rauhassa. Perinteisesti Saunan päivänä 13. kesäkuuta julistettava saunarauha kuultiin Jämsän Saunakylässä neljällä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

Yleisöä seuraamassa saunarauhan julistusta.
Saunan päivä houkutteli Jämsän Saunakylään kymmeniä saunojia.Sanna Savela / Yle

Leskisen mukaan saunarauhaa on julistettu pidempään kuin 1300-luvulla alkanutta joulurauhan julistusta. Nykyinen julistus on Kansainvälisen savusaunaklubin perustajan Eero Välikankaan mukaelma nykyihmisille.

"Tänäkin vuonna itse kullakin olkoon oikeus:

Saunoa rauhassa mielisaunassaan.

Saunaan älköön kukaan tulko miekka ojossa, vaan paljaaksi riisuutuneena, iloisesti hymyillen käsi ojossa.

Torat, riidat ja kännykät jätettäkööt kuuloetäisyyttä kauemmas saunasta.

Saunaan älköön tulko rietas ajatus, kateus, eikä kostonhimo.

Suvaitsevaisuus ja avoin mieli ovat tervetulleita.

Mistään ei ole niin hyvä mennä kuin lämmitetyn saunan ovesta: suokaamme tänäkin vuonna toisillemme ja itsellemme saunarauha."

Savusauna lämpiää.
Pieni Kerttula on neljäs kylpykuntoinen sauna Jämsän Saunakylässä. Se lämmitettiin ensimmäistä kertaa lauantaina. Petri Aaltonen / Yle