1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvat

Meeri Koutaniemen ja Gertrude Bellin maailmat kohtaavat VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä

Näyttely aukeaa yleisölle tiistaina.

Tiistaina avautuvan kuopiolaisen VB-valokuvakeskuksen näyttelyn on kuratoinut Meeri Koutaniemi. Kuva: Petri Julkunen / Yle

Kuopiolaisen VB-valokuvakeskuksen kesässä pääsee tutustumaan kahden mestarikuvaajan ja maailmanmatkaajan tuotantoon.

Tiistaina avautuvassa näyttelyssä kohtaavat Suomen kansainvälisesti tunnetuimman kuvajournalistin, Meeri Koutaniemen (s. 1987) sekä englantilaisen Gertrude Bellin (1868–1926) valokuvat.

Koutaniemi jatkaa dokumentaarista työtä maailman eri kolkissa, joissa naiskuvaajan yksintyöskentely on yhä harvinaista. Koutaniemi on kuvannut ihmisten arjen kamppailua ja naisten elämää konfliktien keskellä yli viidessäkymmenessä maassa.

Bell oli aikakautensa ahkera dokumentaristi, joka taltioi tuhansiin valokuviin idän kulttuureja, ihmisiä ja luontoa matkoiltaan. Värikkään ja myös traagisen elämän elänyt Bell on jäänyt historiaan tutkimusmatkailijana, arkeologina, kirjailijana ja brittiläiseen Lähi-idän siirtomaapolitiikkaan uudistavasti vaikuttaneena voimakkaana persoonana.

Näyttelyssä on esillä muun muassa tämä valokuva, jossa eurooppalainen nainen kävelee Kuolleessameressä kesäkuussa vuonna 1900. Kuva: Gertrude Bell Archive / Newcastle University

Bellin ja Koutaniemen kuvat vievät katsojansa Irakiin, Intiaan, Indonesiaan, Jordaniaan, Libanoniin, Egyptiin, Palestiinaan ja Myanmariin eri aikakausina. Näyttelyn on kuratoinut Koutaniemi.

Kuva-aineiston syventävänä elementtinä ovat molempien kuvaajien matkoiltaan lähimmäisilleen lähettämät kirjeet ja päiväkirjojen tekstit, jotka tuovat esiin kuvaajien näkemykset ja kokemukset maailmalta.

Kokonaisuutta täydentää Barson kellarissa nähtävillä oleva videotallenne.

Hidden Freedom – Kätketty vapaus -näyttely on esillä Kuopiossa syyskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen se lähtee valtakunnalliseen ja myös kansainväliseen kiertoon.

Kuuntele valokuvaaja Meeri Koutaniemen haastattelu Yle Areenassa:

Kuvajournalisti Meeri Koutaniemi on kuvannut ihmisten arjen kamppailua konfliktien keskellä yli viidessäkymmenessä maassa. Mikä saa lähtemään kriisimaihin ja mitä on otettava huomioon kohteissa? Petri Julkunen haastattelee.