Hyppää sisältöön

Hallituksen esitys tuo jämsäläiset takaisin Keski-Suomen sosiaali-ja terveyspalveluihin

Jos tuorein sote-esitys toteutuu, maakunta hoitaa asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalvelut valtion rahoituksella.

Uusin sote-uudistus siirtäisi jämsäläisten terveyspalvelut Keski-Suomen maakunnan vastuulle. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hallituksen tänään esittelemä sote-uudistus merkinnee jämsäläisille paluuta Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaaksi.

Lausuntokierrokselle lähtevän sote-mallin mukaan jokainen maakunta vastaa asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Palvelut rahoittaa ainakin alkuvaiheessa valtio.

Jämsä ja Kuhmoinen vaihtoivat sairaanhoitopiiriä Keski-Suomesta Pirkanmaahan yli seitsemän vuotta sitten, mutta maakuntarajat säilyivät ennallaan. Nyt jämsäläisillä on siis varsin todennäköisesti edessä paluu oman maakunnan sote-palveluihin, Kuhmoisten kunta siirtyy Pirkanmaalle ensi vuoden alusta.

Jämsän näköpiirissä ei ole maakunnan vaihtoa, arvelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Poti (sd.). Potin mukaan kaupungin päättäjät ovat "voimakkaasti suuntautuneet" Keski-Suomeen eikä vireillä ole muutoshankkeita.

Myös Jämsän sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan tehtävää hoitava Erkki Kainulainen muistuttaa, että Jämsä on jo edellisen hallituskauden sote-uudistuksessa osallistunut Keski-Suomen kehittämishankkeisiin, ja uuteenkin uudistukseen ollaan menossa oman maakunnan jäsenenä.

Marinin hallituksen sote-malli merkitsee Jämsälle myös sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistuksen päättymistä - mutta vasta sopimuskauden lopussa, Erkki Kainulainen arvioi.

Jämsä on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelunsa kaupungin ja Pihlajalinnan yhteiselle Jämsän Terveys -yhtiölle, ja sopimus on voimassa vuoden 2025 elokuun loppuun. Hallituksen suunnitelman mukaan sote-maakunnat aloittaisivat yli kahta vuotta aiemmin eli vuoden 2023 alusta.

Muutoksille on kuitenkin tiedossa siirtymäaika, eikä Erkki Kainulainen usko, että ulkoistamissopimuksesta koituu Jämsälle ongelmia uudistuksessa. Hän toteaa, että kaupunki luultavimmin siirtyy maakunnan sote-palvelujen piiriin sitten kun nykyinen sopimus loppuu.

Kainulainen on tyytyväinen nyt esiteltyyn sote-malliin.

– Hyvää tässä on sekin, että nyt keskitytään sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palvelujen maakunnallistamiseen, Kainulainen kehuu.

Edellisen hallituksen sote-esitykseen sisältyi hänen mielestään liikaa uudelleen järjesteltäviä tehtäviä. Kainulainen huomauttaa kuitenkin, että edelliskaudella tehdystä valmistelutyöstä on paljon hyötyä nyt kun uudistusta viedään taas eteenpäin.